Πραλίνα, µπανάνα και µια βουτυράτη ζύµη σε αγαστή συνεργασία. Μπορείτε να τη σερβίρετε και στο παιδικό πάρτι.

Υλικά (για µια ταρτιέρα διαµέτρου 22 εκ. ή για 6 ατοµικές τάρτες)

Για την τάρτα

  • 250 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. αβγά (περίπου 2 αβγά)
  • 400 γρ. αλεύρι µαλακό
  • 100 γρ. κακάο, σε σκόνη
  • 5 γρ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 300 ml κρέµα γάλακτος
  • 220 γρ. σοκολάτα υγείας (53% κακάο), λιωµένη σε µπεν µαρί
  • 30 γρ. πραλίνα φουντουκιού, έτοιµη
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για τα φουντούκια

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 20 ml νερό
  • 50 γρ. φουντούκια, καθαρισµένα και ξεφλουδισµένα

Για το γαρνίρισμα

  • 3-4 µπανάνες
  • 3 κ.σ. ζάχαρη (προαιρετικά για το σερβίρισµα)

Εκτέλεση

Τάρτα: Βάζουµε όλα τα υλικά στον κάδο του µίξερ και χτυπάµε µε το φτερό µέχρι να δηµιουργηθεί µια εύπλαστη ζύµη. Αποµακρύνουµε τη ζύµη από το µίξερ και την αφήνουµε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά, τυλιγµένη µε µεµβράνη. Ανοίγουµε µε τον πλάστη τη ζύµη σε λεπτό φύλλο και τη στρώνουµε σε φόρµα τάρτας, που έχουµε βουτυρώσει ελαφρώς. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Τρυπάµε µε ένα πιρούνι τη ζύµη, την καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο και µια στρώση ρυζιού και ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά.

Γέµιση: Σε κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ρίχνουµε την κρέµα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουµε από τη φωτιά και αναµειγνύουµε µε τη λιωµένη σοκολάτα. Οµογενοποιούµε µε µια σπάτουλα από σιλικόνη και στη συνέχεια ενσωµατώνουµε την πραλίνα και το βούτυρο. Γεµίζουµε την τάρτα και την αφήνουµε στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει.

{{{ moto }}}

Καραµελωµένα φουντούκια: Σε τηγανάκι, σε µέτρια φωτιά, βάζουµε τη ζάχαρη και το νερό για να φτιάξουµε µια ξανθή καραµέλα. Μόλις το µείγµα καραµελώσει, προσθέτουµε τα φουντούκια και ανακατεύουµε. Βουτυρώνουµε τον πάγκο εργασίας και απλώνουµε επάνω τα καραµελωµένα φουντούκια. Τα αφήνουµε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα σπάµε σε χοντρά κοµµάτια µε τον πλάστη.

Σύνθεση: Κόβουµε τις µπανάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις τοποθετούµε περιµετρικά της τάρτας, αφήνοντας κενό στο κέντρο. Προαιρετικά, τις πασπαλίζουµε µε ζάχαρη και µε ένα καµινέτο τις καραµελώνουµε. Στο κέντρο της τάρτας βάζουµε τα σπασµένα φουντούκια και αν θέλουµε µια µπάλα παγωτό βανίλια.