από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Λευκά φασόλια µε λουκάνικο

Προχωρημένη συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο
Λευκά φασόλια µε λουκάνικο
Φωτογραφίες Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αναρωτιέστε πώς να µαγειρέψετε πάλι τη φασολάδα; η απάντησή µας είναι όπως θα την τρώγατε και σε ένα ορεινό χωριό, αλλά σε προχωρηµένη εκδοχή.

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. λουκάνικο, κοµµένο σε µεγάλα κοµµάτια
  • 200 γρ. ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σπασµένη
  • 150 γρ. καρότα, κοµµένα σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • 400 γρ. λευκά φασόλια, βρασµένα
  • 500 ml ζωµός από το βράσιµο των φασολιών
  • 50 γρ. αποξηραµένα σύκα, ψιλοκοµµένα
  • 20 ml ξίδι µπαλσάµικο
  • 20 γρ. ξύσµα λεµονιού
  • 20 ml µέλι
  • 2 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκοµµένο
  • 80 γρ. βούτυρο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το λουκάνικο µέχρι να πάρει χρώµα. To βγάζουµε και το ακουµπάµε σε απορροφητικό χαρτί, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι.

Ρίχνουµε στο τηγάνι µε το λάδι τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τα καρότα και σοτάρουµε µέχρις ότου το καρότο πάρει χρώµα και µαλακώσει ελαφρώς. Αλατίζουµε και προσθέτουµε τον ζωµό των φασολιών, τα σύκα και τα φασόλια. Σιγοµαγειρεύουµε µέχρι να συµπυκνωθούν τα υγρά περίπου στο µισό του αρχικού όγκου τους.

Βάζουµε ξανά το λουκάνικο στην κατσαρόλα, προσθέτουµε το ξίδι, το ξύσµα, το µέλι και το δενδρολίβανο και µαγειρεύουµε για ακόµη 2-3 λεπτά. Αλατίζουµε, προσθέτουµε το βούτυρο και ανακατεύουµε καλά.

Tips
  • Τα φασόλια της συνταγής, όπως και όλα τα όσπρια, μπορούμε να τα έχουμε βράσει από την προηγουμένη και να τα διατηρήσουμε στον ζωμό του μαγειρέματός τους.
  • Το βράσιμο των οσπρίων θα πρέπει να γίνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μαγειρεύονται ομοιόμορφα και να αποκτούν ωραία υφή.


Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φασόλια µε λουκάνικο και πολύχρωµες πιπεριές 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    aspiring fasolada | 17/10/2017 15:53
    Poli orea oi aspri fasolada, ala xexasatai to selino,tin tsouxnida, tin feta kai tis 2 koutalies ladi otan ti seriviretai
    Stavros Tsimicalis
    απάντηση00
     
     
    Τέλειο πάντρεμα | 17/12/2012 16:59
    Φτιαξτε το ......θα ξετρελαθειτε.σε όποιον δεν αρέσουν τα φασόλια θα τα λατρεψει.
    Xristina
    απάντηση20
     
     
    super... | 11/12/2012 11:46
    super fasolada, pou trefei thn ellada me mia nota europaiki (exoume anebei epipedo tora...). ontos polu kali!!!
    dina
    απάντηση72