Υλικά για 4 άτομα

Για το κουρκούτι
1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φλ. μπίρα, ξανθιά
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτή πάπρικα, γλυκιά
λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καλαμαράκια
500 γρ. καλαμαράκια (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη να σας τα καθαρίσει), σε ροδέλες
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
πάπρικα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ σχολαστικά τα καλαμαράκια με χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος, λείος χυλός. Τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ζεσταίνουμε άφθονο ηλιέλαιο, κατά προτίμηση σε κατσαρολάκι και όχι στο τηγάνι. Αλευρώνουμε ελαφρά τα καλαμαράκια, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τα περνάμε από το κουρκούτι.

Με τρυπητή κουτάλα τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι, φροντίζοντας να είναι αραιά και σε απόσταση το ένα από το άλλο, για να βγουν τραγανά. Δεν ρίχνουμε πολλά μαζί, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα «βράσουν».

Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το περιττό λάδι. Τα πασπαλίζουμε με πάπρικα και τα σερβίρουμε καυτά.

Tip
Με τον χυλό που θα μας περισσέψει φτιάχνουμε αλμυρούς λουκουμάδες: αλλάζουμε το λάδι από τα καλαμαράκια και τηγανίζουμε τον χυλό σε κουταλιές που θα σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και ρίγανη. Στην αρχή τα λουκουμαδάκια κάθονται στον πάτο. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, είναι έτοιμα.