Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό μελιτζάνες μακρόστενες, σκούρες και μικρές
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
500 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ξυλαράκι κανέλας
λίγοι κόκκοι μπαχαριού και πιπεριού
3-4 ντομάτες, ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη
1 φλ. μαϊντανό, χοντροκομμένο
1 χούφτα αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
1-2 αβγά
2 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση
Χαράζω τις μελιτζάνες με 4 μαχαιριές κατά μήκος χωρίς να τις κόψω, τις αλατίζω στις σχισμές και τις αφήνω για 20 λεπτά σε σουρωτήρι. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνω αρκετό ελαιόλαδο και τις τηγανίζω για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές, ίσα να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζω και τις αφήνω σε μια σχάρα για αρκετή ώρα ώστε να στραγγίξουν.

Κρατάω λίγο λάδι στο τηγάνι από αυτό που τηγάνισα τις μελιτζάνες και το ζεσταίνω. Σοτάρω για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, προσθέτω τον κιμά, το σκόρδο, αλάτι, την κανέλα, τους κόκκους μπαχαριού και πιπεριού και το 1/3 από τις ντομάτες. Ανακατεύω και μόλις ο κιμάς πάρει χρώμα, τον αποσύρω από τη φωτιά και τον μεταφέρω σε ένα μπολ. Μόλις κρυώσει ελαφρώς, προσθέτω τον μαϊντανό και ανακατεύω.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βάζω τις μελιτζάνες σε γάστρα ή σε φαρδιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, τη μία δίπλα στην άλλη. Ρίχνω από πάνω τον κιμά και βοηθάω με τα δάχτυλα να ανοίξουν οι μελιτζάνες ώστε να εισχωρήσει ο κιμάς στις σχισμές τους. Περιχύνω με τις υπόλοιπες τριμμένες ντομάτες, πασπαλίζω με τα αμύγδαλα, σκεπάζω και ψήνω για περίπου 35 λεπτά.

Ανακατεύω το γιαούρτι με τα αβγά και το γάλα και περιχύνω τις μελιτζάνες 10 λεπτά προτού τελειώσει το ψήσιμο. Διαφορετικά, μπορώ απλώς να σερβίρω τις μελιτζάνες με ένα φρέσκο παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι.

Σχόλιο
Μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά 1 καυτερή πιπερίτσα, που θα δέσει υπέροχα με τη δροσιά του γιαουρτιού που συνοδεύει το πιάτο.