Το παθιασμένο χρώμα, το άρωμα και το σχήμα της, παραπέμπουν στον πειρασμό και στην ηδονική απόλαυση. Ο Μπέργκμαν την έκανε ταινία και το Βέλγιο της έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο μουσείο.
Γεμάτη βιταμίνες C και Α, έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση χάρη στις πολλές φαινόλες της, κάνει καλό στο έντερο, στην αναιμία και στην υπέρταση, στην οστεοπόρωση, στους ρευματισμούς και στη χολή, αλλά δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από κολίτιδα ή υποφέρουν από αλλεργίες.
Αιμοστατική, διουρητική και καθαρτική, εκτίθεται περισσότερο από άλλα φρούτα στα φυτοφάρμακα, γι’ αυτό την προτιμάμε στη βιολογική της καλλιέργεια. Η ιατρική και η κοσμετολογία την εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες και μια μάσκα με φράουλα θα δώσει σε μια κουρασμένη επιδερμίδα τη χαμένη λάμψη της.
Γλυκό στο άψε-σβήσε!
Σε ένα τάπερ, κόβουμε 250 γρ. φράουλες στα 4. Προσθέτουμε 5 κ.σ. ζάχαρη, 1 βανιλίνη, 5-6 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να γίνει σιρόπι. Τρώγονται σκέτες, πάνω σε παγωτό ή λευκές κρέμες, σε μια πανακότα ή στο γιαούρτι.
Δροσερή κρέμα
Χτυπάμε στο multi 1 ζαχαρούχο γάλα, 250 γρ. φράουλες, 1 στραγγιστό γιαούρτι, 3 κ.σ. κονιάκ και 1 φύλλο ζελατίνης, αφού προηγουμένως το μουλιάσουμε σε κρύο νερό. Μοιράζουμε σε μπολάκια και τα βάζουμε να κρυώσουν για 3-4 ώρες στο ψυγείο. Στολίζουμε με φράουλες και σερβίρουμε.
Φραουλένιο ξίδι
Βάζουμε σε ένα μπουκάλι 500 γρ. φράουλες σε φετάκια. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ροζ πιπέρι χοντροσπασμένο, μαζί με 1 κ.γ. χοντρό αλάτι, στο γουδί. Γεμίζουμε το μπουκάλι με 1 λίτρο ξίδι πολύ καλής ποιότητας, από λευκό κρασί. Σφραγίζουμε και αφήνουμε το ξίδι να ωριμάσει για έναν μήνα σε σκιερό σημείο. Το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι ή από τουλπάνι. Ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες.