Υλικά για 3 λαγάνες

1 κιλό αλεύρι κίτρινο, π.χ. Λήμνου
650 ml νερό, χλιαρό
15 γρ. μαγιά νωπή
15 γρ. αλάτι
έ.π. ελαιόλαδο για το ταψί
100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 15 λεπτά. Στο μπολ του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμη 5 λεπτά. (Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια δυνατά για 10 λεπτά).

Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε διάφανη λεκάνη και τη σκεπάζουμε πρώτα με διάφανη μεμβράνη, έπειτα με μια πετσέτα και τέλος με μια κουβέρτα ώστε να βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον. Με έναν μαρκαδόρο, μαρκάρουμε το σημείο στο οποίο φτάνει η ζύμη. Ετσι θα ξέρουμε πότε θα διπλασιαστεί σε όγκο. Την αφήνουμε σε ζεστό και σχετικά υγρό μέρος για 1 ώρα ώστε να διπλασιαστεί.

Ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε την μεμβράνη και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Βάζουμε κάθε κομμάτι στο ταψί που έχουμε λαδώσει και το ανοίγουμε με τα χέρια. Βρέχουμε τα χέρια μας και κάνουμε «δαχτυλιές». Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, σκεπάζουμε τα ταψιά με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφήνουμε τη λαγάνα να κρυώσει προτού την κόψουμε.