Είναι ζαχαροπλαστείο, αλλά εκτός από γλυκά πουλάει και αλμυρά. Σερβίρει καφέ, τσάι και απεριτίφ, αλλά καφετέρια δεν είναι. Τι είναι;

Είναι ένα salon de thé, ελληνιστί τσαγερί. Les Jardins d’ Adélaide ονομάζεται, και μοιάζει με τα παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, αλλά γαλλικής κοπής και εμπνεύσεως που έστησε στο Χαλάνδρι η Γαλλίδα σεφ ζαχαροπλαστικής Αδελαΐδα Αδάμ.

Το επισκέφτηκα με την κόρη μου και τη φίλη της και ενώ οι μικρές είχαν μείνει άναυδες μπροστά στην βιτρίνα, βρέθηκαν ξαφνικά στην άλλη άκρη του μαγαζιού να φτιάχνουν παζλ και να ζωγραφίζουν. Ευχάριστο, αριστοκρατικό, κομψό και φιλικό προς τους πελάτες μεγάλους και μικρούς.

{{{ moto }}}

Εδώ τα πάντα φαίνονται, είναι και μυρίζουν Γαλλία. Η ιδιοκτήτρια ούσα γεννημένη στις Βερσαλίες, εμπνεύστηκε τη διακόσμηση από τα παλάτια της πόλης που μεγάλωσε. Τραπέζια και καρέκλες Louis XVI με λουλουδένιες ταπετσαρίες, πολυέλαιος, απλίκες και μια μεγάλη τοιχογραφία εποχής σε βάζουν στο πνεύμα της γευστικής εμπειρίας που θα ακολουθήσει.

Βρέθηκα μπρος σε μια μεγάλη ποικιλία από τα φημισμένα γαλλικά τσάγια Mariage Frères, γλυκά σαν μικρά κοσμήματα, αλλά και σε ελαφριά γεύματα που συμπεριλαμβάνουν κις λορέν, τις σαλάτες και σάντουιτς.

Επιμένω όμως στα γλυκά λόγω προσωπικής αδυναμίας.Είναι προφανές ότι κυριαρχεί η γαλλική αρχή της ζαχαροπλαστικής: μικρές μερίδες και φυσικά λιγότερη ζάχαρη και περισσότερη γεύση. Και από εμφάνιση; ο περφεξιονισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Σε πρώτο πλάνο αυθεντικά κρουασάν, αφράτα, αέρινα που μοσχοβολούν τι άλλο γαλλικό βούτυρο. Τα καλύτερα της πόλης! Η υπογλυκαιμία μου κορυφώνεται μπροστά στην τάρτα και τη μους σοκολάτας, την τάρτα λεμόνι, τα κομψά μιλφέιγ, την κρεμ μπρυλέ, τα μακαρόν και πάει λέγοντας…

Η επιλογή είναι δύσκολη, πιστέψτε με. Πόσα να δοκιμάσω εξάλλου! Θα επιστρέψω σίγουρα στο επόμενο cocktail wine party που θα ετοιμάσει η Αδελαΐδα στις αρχές Μαΐου.

Les Jardinsd’ Adélaide: Ηρακλείτου 114, Χαλάνδρι{{{ map }}}

τηλ: 210 8031 195 και 6974 793 393.

Ανοιχτά από τις 9π.μ. ως τις 10 μ.μ.