Τους συνάντησα ένα πρωί σε κεντρικό παντοπωλείο της Αθήνας, στην παρουσίαση γευσιγνωσίας των προϊόντων τους και με τον ενθουσιασμό που διακατέχει τους παθιασμένους ανθρώπους μου διηγήθηκαν πώς δημιοργήθηκε η ΕΒΙΟΝ: «Πριν από 6 χρόνια αφήσαμε πίσω μας τη ζωή στην Αθήνα για να ασχοληθούμε με τη βιολογική μελισσοκομία. Eως τότε εγώ εργαζόμουν ως λογιστής και σύμβουλος μηχανογράφησης. Εγκατασταθήκαμε, στην Aνω Καλεντίνη, μισή ώρα έξω από την Άρτα, τόπο καταγωγής της Ευγενίας και ιδανικό μελισσότοπο λόγω της πλούσιας χλωρίδας».Η Ευγενία, αρχαιολόγος μέχρι πρότινος, τον ακολούθησε στη νέα του δουλειά.

«Υποβάλαμε αιτήσεις και ενταχθήκαμε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, παίρνοντας επιδότηση 50.000 ευρώ».Οσα είχε δει από παιδί ο Νίκος στα μελίσσια των θείων του και σε συνδυασμό με τη σχετική μελέτη και τα απαραίτητα πειράματα, τον βοήθησαν να τα καταφέρει. Πάνω στο βουνό και στα γύρω χωριά, μακριά από εντατικές καλλιέργειες, σε υψόμετρο έως και 1000 μ., έχουν στήσει 400 κυψέλες.

Σήμερα η παραγωγή τους φτάνει τους 5 τόνους. «Σιγά σιγά, βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις μας. Διαθέτουμε ιδιόκτητο μελισσοκομείο και εργαστήριο 250 τ.μ.. Περάσαμε επιτυχώς τους ελέγχους από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να… μελώσουμε κανέναν! Παράγουμε πέντε διαφορετικά μέλια, από κόκκινη κεφαλληνιακή ελάτη, καστανιά, ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό ρείκι και κουμαριά και νωπή γύρη με την επωνυμία ΕΒΙΟΝ Βιολογική Μελισσοκομία. Ολα είναι πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ.»

Τα προϊόντα ΕΒΙΟΝ μπορείτε να τα βρείτε στο Παντοπωλείο Της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, ΑΘήνα, τηλ. 210 3234 612)