«Μην κρατάς μέσα σου τον θυμό σου» λένε οι ψυχολόγοι και μας προτρέπουν να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτόν. Ωστόσο, το να οργιζόμαστε και να γινόμαστε βίαιοι δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία μας και αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες. Σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων (εξάρσεις θυμού και επιθετικότητα) και ανωμαλιών της καρδιακής λειτουργίας. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 1.769 άνδρες και 1.913 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Οι ειδικοί παρακολούθησαν αυτόν τον πληθυσμό για 10 συνεχή έτη. Οι άνδρες που χαρακτηρίζονταν από ξεσπάσματα θυμού είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη ανωμαλία του ρυθμού της καρδιάς και αυξάνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμη, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν έντονα ξεσπάσματα θυμού. Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν έντονη επιθετικότητα εμφάνιζαν 30% περισσότερες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή.
Στις γυναίκες δεν βρέθηκαν ανάλογοι συσχετισμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις αργότερα στη ζωή. Γι’ αυτό επισημαίνουν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες και περισσότερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης προκειμένου να εξακριβωθεί τι πραγματικά συμβαίνει στις γυναίκες. Μια μερίδα επιστημόνων δε, πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι εξυπνότερες και δεν καταφεύγουν στην οργή και στον θυμό όπως οι άνδρες, αλλά τείνουν να είναι πιο δίκαιες και πιο διπλωματικές.
Σε κάθε περίπτωση, η σχέση που βρέθηκε να υπάρχει μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής, επιθετικότητας και θυμού είναι ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι μπορεί να βοηθήσει στο να πείσει τους άνδρες να χειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις που τους προκαλούν οργισμένα ξεσπάσματα. Οι επιστήμονες συστήνουν οι άνδρες που παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή να εξετάζονται από τους θεράποντες ιατρούς με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχουν αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να το αντιμετωπίζουν ή τουλάχιστον να το μετριάζουν.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Βοήθεια στους βοηθούντες

Η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) σχεδίασαν και μετέφρασαν στα ελληνικά τον ανανεωμένο οδηγό «Βοήθεια για τους περιθάλποντες ατόμων με άνοια». Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχειρίδιο με πρακτικές συμβουλές για τους περιθάλποντες και τις οικογένειες ανθρώπων με άνοια και συγγενείς διαταραχές. Βασική προσδοκία είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των φροντιστών, να τους διευκολύνει στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και κατ’ επέκταση να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους περιθαλπόμενους συγγενείς τους. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www.alz.co.uk, www.alzheimer-hellas.gr, www.alzheimer-federation.gr και www.timafoundation.org.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η μύτη του Πινόκιο

Ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, οι οποίοι έκαναν μια σειρά από πειράματα σε εθελοντές, ανακάλυψαν ότι το ψέμα ανεβάζει τη θερμότητα γύρω από την περιοχή της μύτης, ενώ, όταν κάποιος περνάει κρίση άγχους, τότε αυξάνεται η θερμοκρασία όλου του προσώπου του. Αντίθετα, σε περίπτωση έντονης διανοητικής προσπάθειας, η θερμοκρασία του προσώπου πέφτει. Ολες αυτές οι μετρήσεις έγιναν με τη χρήση θερμογραφικών καμερών οι οποίες καταγράφουν τις μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματος. Πάντως, αν έχουμε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια κάποιου, ίσως το απλούστερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να τον πιάσουμε από τη μύτη.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ