Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, μιλά στους Νότη Παπαδόπουλο και Μάκη Προβατά, για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων ανώτατου Δικαστού, την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών και τη Δικαιοσύνη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. {{{ audio1 }}}

Για την διδασκαλία του συνταγματικού δικαίου

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια, είναι τόσα τα συνταγματικά θέματα της επικαιρότητας που πλέον προσαρμόζουμε το μάθημα στην επικαιρότητα. Κάνουμε μάθημα με αφορμή τα γεγονότα της κάθε μέρας, που πραγματικά μας δίνουν τροφή να κάνουμε την ύλη πιο ενδιαφέρουσα».

Για την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών και τη Δικαιοσύνη

«Αφενός, είναι πολύ πρόωρο να προδικάσουμε την απόφαση που κρίθηκε επί του παραδεκτού, γιατί έχουμε ξεπεράσει τον πρώτο σκόπελο, που ήταν όμως και ο πιο δύσκολος, για την έκβαση της υπόθεσης κατά τη γνώμη μου. Το επόμενο είναι πλέον να κριθεί αν είναι αντισυνταγματικό. Οφείλουμε όλοι- και υπό αυτήν την έννοια, θέλω και εγώ να αυτοπεριοριστώ- να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχουν γίνει τρομερά πράγματα, τον τελευταίο μήνα. Με αφετηρία την πρωτόγνωρη θα έλεγα δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι το ΣτΕ, δεν μπορεί να ακυρώσει- δεν γίνονται αυτά τα πράγματα- να ακυρώσει τον διαγωνισμό κτλ. Ήταν κάτι που θεωρώ θεσμικό ατόπημα. Ένας πρωθυπουργός που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κατά κάποιο τρόπο, να επηρεάσει ένα δικαστήριο, όσο ισχυρό και να είναι. Αλλά έγιναν και πολλά άλλα πράγματα στην πορεία, από τη ΔΕΘ, μέχρι σήμερα, τα οποία έχουν δημιουργήσει μία αμφισβήτηση, της κοινωνίας μας προς την δικαστική εξουσία, προς έναν θεσμό με πολύ μεγάλο κύρος, όπως είναι το ΣτΕ. Αυτό είναι το πιο σοβαρό, όχι θα ακυρωθούν τελικά αυτές οι άδειες, που πιστεύουν ότι θα ακυρωθούν, γιατί αυτή είναι η σωστή νομική, σε αυτήν την γνώμη προφανώς θα καταλήξει ένα δικαστήριο, κατά την εκτίμηση μου, όταν έχει και μία προηγούμενη νομολογία προς αυτήν την κατεύθυνση. Το σοβαρότερο δεν είναι αυτό, παρότι είναι τεράστιας σημασίας να μην μείνουμε σε αυτό το καθεστώς των τεσσάρων καναλιών, με αυτή τη διαδικασία- δημοκρατικής βαρύτητας υπόθεση- αλλά ταυτόχρονα και το να μην χάσει το δικαστήριο, ειδικά αυτό αλλά και ευρύτερα η δικαιοσύνη, την νομιμοποίησή της αλλά και την αποδοχή της, είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο».

Για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ανώτατου Δικαστού

«Αυτό που έγινε είναι πραγματικά κανιβαλικό, θα έλεγα. Δηλαδή υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, ακριβώς τη στιγμή που έρχεται να διασκεφτεί αυτό το δικαστήριο για μία τόσο σοβαρή υπόθεση… είναι αναπόφευκτο να συνδυάσει κανείς τα δύο γεγονότα. Δηλαδή εμφανίζονται αυτά τα προϊόντα υποκλοπής, τη στιγμή που ο δικαστής αυτός καλείται να έχει μία βαρύνουσα γνώμη, στη συγκεκριμένη, τεράστιας σημασίας υπόθεση, ενώ τα γεγονότα αυτά, οι υποκλοπές ή αυτές οι διαρροές, υπήρχαν εδώ και καιρό… Και όχι μόνο αυτό, αλλά ασκείται και αυτός ο πειθαρχικός έλεγχος από τον υπουργό δικαιοσύνης, το οποίο το θεωρώ ακόμα βαρύτερο, ακριβώς την ίδια στιγμή, αντί να ασκηθεί ποινική δίωξη, κατά όλων εκείνων που ενδεχομένως, εμπλέκονται σε αυτήν την υποκλοπή και να προστατευτεί ο συγκεκριμένος δικαστής, από αυτόν τον κανιβαλισμό που γίνεται εις βάρος του. Είδαμε μία αντιστροφή της ιδιότητας του θύτη και του θύματος, με έναν τρόπο που προφανώς κατά τη γνώμη μου, συνδέεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών».

Για τον Υπουργό Δικαιοσύνης

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς του, ως ακαδημαϊκός, σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων, και προσωπικά θα περίμενα από τη θέση του υπουργού, σε αυτά τα θέματα των δικαιωμάτων, να έχει τεράστιες ευαισθησίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, νομίζω ότι ο χειρισμός του, ήταν εσφαλμένος. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω αν άλλαξε ο κ. Παρασκευόπουλος, ή ο οποιοσδήποτε υπουργός, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους και θέλει τεράστιες αντοχές για να μην πέσει κανείς σε αυτήν την παγίδα».