Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.{{{ audio1 }}}

Για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Υπάρχουν περιθώρια αντίρρησης στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής; Η απάντηση είναι όχι. Είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130. Ας σημειωθεί ότι μέχρι του σημείου της έναρξης της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης που είναι περίπου 150. Δεν υπολογίζεται επίσης η ανάγκη ανάγνωσης τεραστίου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται και η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας, cd κτλ. Η δίκη αυτή, για να τελειώσει, θέλει τουλάχιστον 350 ακόμα συνεδριάσεις, με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο γίνονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει παραπάνω από 42 συνεδριάσεις. Συνεπώς, ποιος είναι ο λόγος, γιατί εγκαλείται το δικηγορικό σώμα, ότι δεν επέδειξε κατανόηση και ελαστικότητα για να δώσει την άδεια; Εάν δινόταν η άδεια, επρόκειτο να προλάβει η έκδοση της απόφασης την αποφυλάκιση λόγω παρελεύσεως της προσωρινής κρατήσεως του Ρουπακιά; Για να μην ασχολούμεθα με λογοπαίγνια και ευφυολογήματα και προχειρότητες, η απάντηση είναι όχι. Όλοι το γνωρίζουν και οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι πολιτικής αγωγής, αλλά και η κυρία Θάνου, η οποία είναι έμπειρη δικαστής. Και επειδή εγώ ότι λέω δεσμεύομαι, σημειώστε: η δίκη αυτή, για να τελειώσει, θέλει 300 ακόμα συνεδριάσεις. Υπολογίστε, θέλει 2,5 χρόνια ακόμα».

Για την αναξιοποίητη αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών

«Να σας πω και κάτι ακόμη που αποκρύπτεται: ξέρετε ότι διατίθεται αίθουσα στο Εφετείο Αθηνών από το Νοέμβριο και παραμένει αναξιοποίητη, ώστε να μπορέσει η δίκη να γίνεται με τακτικότερους ρυθμούς; Ρωτήστε την αρμοδία πρόεδρο του Αρείου Πάγου να σας πει γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί αυτή η αίθουσα, το θέτω ευθέως το θέμα. Υπάρχει αίθουσα, όχι στον Κορυδαλλό, στο Εφετείο Αθηνών, ανετέθη απευθείας η κατασκευή της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Θέμιδα Κατασκευαστική και είναι η αίθουσα δεδομένη αυτή την στιγμή, είναι λειτουργήσιμη και δεν έχει ασχοληθεί κανείς να την αξιοποιήσει».

Για τις δηλώσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου

«Λυπάμαι (για τις δηλώσεις). Σεβόμενος τον θεσμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου, επειδή είμαι και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, θα έλεγα ότι ενήργησε με προχειρότητα και επιπλέον ήθελε να μεταθέσει το βάρος, το οποίο δεν αναλογεί στους δικηγόρους».