Τη Δευτέρα 31 Αυγούστου ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα capital controls.{{{ audio1 }}}

Για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

«Δεν αφορά μόνο τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά όλη τη συμπληρωματική ιδιωτική εκπαίδευση, την εκμάθηση των γλωσσών και την εκπαίδευση από ΙΕΚ που λειτουργούν με αυτά τα χαρακτηριστικά. Από την πρώτη στιγμή, όταν αυτό ψηφίστηκε ως μέτρο του Μνημονίου, εμείς είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας και τους προβληματισμούς μας. Ενστάσεις για την ορθότητα του μέτρου και προβληματισμούς για το αν αυτό το μέτρο είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Ν.Δ., σε όλα τα επίπεδα, από την πρόεδρο έως τα στελέχη της, κυνήγησε το θέμα και επικοινώνησε με ευρωπαϊκά όργανα, αλλά επειδή θέλουμε να παρουσιάζουμε ρεαλιστικές προτάσεις, έστειλα την περασμένη Παρασκευή μια επιστολή στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών και πρότεινα αντίστοιχο δημοσιονομικό ισοδύναμο, για να καλυφθεί αυτό το μέτρο για φέτος. Είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και προέρχεται από τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει ήδη ξεκινήσει για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους. Προέρχεται από μετακινήσεις προσωπικού, προμήθειες υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αγορά υπηρεσιών και ήδη είχε γίνει μια εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούμε απολύτως ρεαλιστικό και εφικτό να αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ η μείωση εφέτος.»

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

«Αυτό που χρειάζεται να αποκτήσει η χώρα την επόμενη μέρα είναι μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα πορευτεί σε συνθήκες ομαλότητας. Εμείς, έχουμε αποδείξει ότι από τη μεριά μας, διαχρονικά, όχι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, ανταποκρινόμαστε υπεύθυνα στο ρόλο που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες. Συνεργαζόμαστε με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και το ίδιο θα πράξουμε και τώρα, εφόσον οι πολίτες το αποφασίσουν. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για μένα, είναι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες η συζήτηση με τους πολίτες και αυτή θα διαμορφώσει τις εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή, εργαζόμαστε ώστε η Ν.Δ. – και θεωρώ ότι αυτό είναι ρεαλιστικό – να είναι πρώτη πολιτική δύναμη.»

Για το χρόνο άρσης των capital controls

«Εκτιμώ ότι αν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα και προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – που δεν είχαμε ανάγκη – τότε σιγά-σιγά θα αίρονται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Σίγουρα μέσα στο 2015, με αυτές τις δύο προϋποθέσεις, μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί.»