Την Πέμπτη 23 Ιουλίου o Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε στους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη{{{ audio1 }}}

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να αρχίσουν να δρομολογούνται οι κομματικές διαδικασίες . Θα δούμε μετά το τέλος Αυγούστου , τώρα είναι πάρα πολύ πυκνά τα πράγματα, τι θα κάνουμε, με συνέδριο του κόμματος, ώστε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν .

Το ράγισμα είναι καλύτερο από το σπάσιμο . Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στην κατανόηση της νέας κατάστασης και χρειάζεται να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε τις διαφορετικές αυτές ταχύτητες , να τις προσπαθήσουμε να τις κάνουμε να συγκλίνουν. Δεν είναι το πρόβλημά μου κάποια «όχι» σε ψηφοφορίες της Βουλής , οι σύντροφοι που έχουν αυτό το «όχι» , είναι σε μια τροχιά κατανόησης του προβλήματος .

Εκεί που βάζω εγώ ένα θέμα , το οποίο για μένα είναι ακατανόητο , είναι υπουργοί της κυβέρνησης, να μην εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό, να διαπραγματευτεί .

Εκεί είναι το πρόβλημα το βασικό . Διότι, η μη εξουσιοδότηση , σημαίνει αποποίηση ευθύνης .»

-Με την αποδοχή μνημονιακών πολιτικών , μήπως αρχίζει σιγά σιγά η ενσωμάτωση στο υπάρχον σύστημα, αυτό που μάς κυβέρνησε σαράντα χρόνια και μας έφερε εδώ που μας έφερε;

«Εγγυήσεις για το μέλλον δεν μπορούμε να δώσουμε σε κανέναν . Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως, είναι ότι η κυβέρνηση, υπό την παρούσα της μορφή , είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιες διαδικασίες ενσωμάτωσης .

Σκεφτείτε ένα τελείως καινούργιο φαινόμενο, όπου μια μορφή της κυβέρνησης οφείλει να εφαρμόσει κάποια επώδυνα μέτρα κι άλλη μορφή της κυβέρνησης να προσπαθεί να αποτρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των μέτρων, κατά το δυνατόν στοχευμένα. Αυτό είναι τελείως πρωτότυπο και είμαστε αναγκασμένοι να εφεύρουμε τρόπους να κάνουμε και τα δύο.»

-Παραμονή στην εξουσία ακόμα και εν μέσω επαχθών μνημονίων; Αυτό είναι μια αριστερή αντίληψη για την διαχείριση της εξουσίας;

«Για μένα είναι μονόδρομος. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα . Η σοσιαλδημοκρατία και σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη , βρίσκονται σε διαδικασίες εσωτερικής αναζήτησης .

Υπάρχουν ισχυρές πλέον μειοψηφίες και δημόσια εκφρασμένες στα κόμματα αυτά , που ζητούν μια άλλη πορεία για την Ευρώπη. Συμμαχία με τέτοιες δυνάμεις είναι απολύτως εφικτή κι επιθυμητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάψουμε να έχουμε την ταυτότητα, που έχουμε.»

Για τις κενές θέσεις στα σχολεία

«Κάποιες από αυτές καλύπτονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, υπό κάποιες ειδικές κατηγορίες διδασκόντων, κάποιες λίγες καλύπτονται από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση επί κλίμακας κυβέρνησης , κατανομής των λίγων, αυτή τη στιγμή κι ελπίζουμε περισσότερων, σύντομα, πιστώσεων, ώστε να πάνε σε τέτοιου τύπου ελλήψεις.

Είναι τραγικό προφανώς, να μην υπάρχουν δάσκαλοι για τα σχολεία.»