Την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για τα γενόσημα, τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ και τις επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων.{{{ audio1 }}}

Για τα γενόσημα και την αυξημένη συμμετοχή που καταβάλλουν ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

«Ο γιατρός γράφει στον ασθενή δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία. Αυτή η δραστική ουσία ανήκει σε ένα cluster, δηλαδή σε ένα «καλάθι» που έχει πάρα πολλά φάρμακα. Σ’ αυτό το «καλάθι», για να πει ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος τι πληρώνει και ποια είναι η ασφαλιστική τιμή, παίρνει το μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών των γενοσήμων αυτού του «καλαθιού» και μάλιστα αυτών που έχουν αθροιστικά πώληση τουλάχιστον και παραπάνω από το 4% του μεριδίου της αγοράς. Δηλαδή, αυτών που πραγματικά κυκλοφορούν. Κανονικά πρέπει, όταν πηγαίνει ο ασθενής με τη συνταγή στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός να δώσει στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο. Υποχρεούται να το κάνει αυτό και το λέει ο νόμος. Να πει «κύριε ασθενή, μπορείς σ’ αυτήν την κατηγορία να πάρεις αυτό το φάρμακο, όπου η συμμετοχή σου είναι μικρή έως μηδαμινή». Εάν, όμως, εσύ επιλέξεις να πάρεις το brand που σου έχει πει ο γιατρός ή γιατί θεωρείς εσύ ότι είναι καλύτερο, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα πληρώσεις εσύ τη διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή. Από αυτό που έχει η κατηγορία, εάν επιλέξεις κάποιο μέχρι την ασφαλιστική τιμή, πληρώνεις τη συμμετοχή που προβλέπεται. Εάν επιλέξεις χαμηλότερο από την ασφαλιστική τιμή, η συμμετοχή πάει στο μισό, π.χ. από 25% στο 12,5%.

Στο κομμάτι των ασθενών, θα τυπώνει η ΗΔΙΚΑ μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως θα δίνει τη συνταγή ο γιατρός, όλα τα φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία. Αυτής της θεραπευτικής ισοδύναμης κατηγορίας που θα είναι στην ασφαλιστική τιμή και παρακάτω και θα λέει: αν πάρεις αυτά τα φάρμακα, δεν θα πληρώνεις από την τσέπη σου ή θα πληρώνεις λιγότερο από πριν. Αν βγεις από αυτά, θα τα πληρώνεις ακριβά. Αυτό ήδη το δουλεύει η ΗΔΙΚΑ και ίσως, επειδή είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και υπάρχουν αργίες, να έρθει την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι φάρμακα στην ασφαλιστική τιμή. Ακολουθεί τη δραστική ουσία και η εφαρμογή του είναι αυτόματη, διότι ο νόμος λέει ότι ο γιατρός πρέπει να δίνει στον ασθενή το φθηνότερο γενόσημο. Επειδή, όμως, για τους Χ λόγους – και δεν θα κατηγορήσω τους φαρμακοποιούς – αυτό δεν έχει δουλέψει, θα τυπώνουμε εμείς τα φάρμακα, για να το ξέρει καθένας πότε και για ποιο φάρμακο δεν πληρώνει. Και βεβαίως γράφει και για τη συμμετοχή (η συνταγή).»

Για την εισφορά του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ

«Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η του έτους. Δεν πρέπει να το διακόψουμε, μην το λέτε αυτό. Αφήστε την τρόικα που φεύγει τώρα… Το 1 ευρώ ανά συνταγή υπάρχει για άλλο λόγο: για να μη γράφουμε πολλές συνταγές. Θυμάστε την εποχή που πηγαίναμε στα φαρμακεία ένα πάκο βιβλιάρια και γράφαμε φάρμακα; Εάν τώρα πεις σ’ αυτόν ότι θα πληρώνει 1 ευρώ ανά συνταγή, δεν θα γράφουμε τόσα φάρμακα…»