Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου για τις δηλώσεις Ερντογάν, για την αντίδραση της Ε.Ε. και τη Χρυσή Αυγή.{{{ audio1 }}}

Για τις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό και την αντίδραση της Ε.Ε.

«Δύο είναι οι βασικοί λόγοι (σ.σ.: για τις δηλώσεις Ερντογάν): πρώτον, ότι κάνει αυτή τη δήλωση πολύ νωρίς, για να επηρεάσει την προσπάθεια που ξεκινάει και είναι πολύ κρίσιμη για την επίλυση του κυπριακού. Και δεύτερον, για να ασκήσει πίεση προς την Ε.Ε. για να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η ενταξιακή διαδικασία. Με αυτό, φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι η μικτή επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί τις σχέσεις με την Τουρκία, υιοθέτησε χθες μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο μια πολύ σκληρή και αυστηρή καταδίκη αυτών των δηλώσεων. Θέλω να σας πω ότι το χθεσινό κείμενο είναι ίσως το πιο σκληρό κείμενο καταδίκης παρόμοιων δηλώσεων, που δεν έχουν γίνει μία φορά, τα τελευταία χρόνια. Αναφέρω τρία στοιχεία: πρώτον, ότι χαρακτηρίζει μη συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας (προς ένταξη στην Ε.Ε.) και αναφέρει ρητά ότι η στάση της Τουρκίας με τις δηλώσεις αυτές είναι που εμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της και γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν μια κίνηση με πολύ καλό αποτέλεσμα. Το άλλο σημείο είναι ότι τη χαρακτηρίζει αντιπαραγωγική για την προσπάθεια που ξεκινάει για την επίλυση του κυπριακού και ήταν σε χρόνο πολύ ιδιαίτερο αυτή η απαράδεκτη δήλωση. Και τέλος, ζητάει από την Τουρκία να προχωρήσει σε αναγνώριση, διότι αυτό συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία. Είναι ένα πολύ καλό κείμενο, μετά από πολύ καιρό. Ξέρω ότι στο ΥΠΕΞ το αξιολογούν όπως πρέπει, δηλαδή σοβαρά.»

Για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και τις ευρωεκλογές

«Απασχολεί πάρα πολύ, όλα τα θεσμικά όργανα. Κυρίως, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο, διότι είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό όργανο και όχι τεχνοκρατικό. Νομίζω λοιπόν ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής έστω και αυτών των δειλών αποφάσεων, ώστε το Μάιο να μη βρεθούμε μπροστά σε αποτελέσματα τα οποία θα μας εκπλήξουν. Διότι ένα Ευρωκοινοβούλιο μιας πολύ κακής σύνθεσης θα είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα κρίσιμα χρόνια 2014-2016, που θα κριθούν πολλά σημεία για το μέλλον της Ευρώπης.»