Για το αν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την έκτη δόση:{{{ moto }}}

Γρήγορα ή αργά, θα την πάρουμε. Έτσι νομίζω τουλάχιστον, καθώς παρακολουθώ και εγώ τα τεκταινόμενα. Έχει καθυστερήσει πολύ και όχι με δικό μας λάθος. Νομίζω ότι από το Σεπτέμβριο αυτό το θέμα θα έπρεπε να έχει κλείσει. Κατανοώ ότι οι εταίροι μας βάζουν όρους και ότι θέλουν να ξέρουν αν θα ανταποκριθούμε σ’ αυτά που έχουμε δεσμευθεί, αλλά νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να ανταποκριθούμε με αξιοπιστία στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Για την απαίτηση των εταίρων για έγγραφες δεσμεύσεις, την άρνηση του κ. Σαμαρά και την κατάληξη της υπόθεσης:

Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά για να υπάρξουν τέτοιου είδους καθυστερήσεις και θα βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος και από τις δύο πλευρές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το αίτημα.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για το πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ και αν έπαιξε ρόλο σ’ αυτό η απόφαση για το δημοψήφισμα:

Έπρεπε το Σεπτέμβριο να έχουμε υλοποιήσει μια σειρά δεσμεύσεων που είχαν ενσωματωθεί στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, όπως το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, την εφεδρεία και επί της ουσίας αυτές οι δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο. Η πρώτη μεγάλη αναβολή ήταν αυτή και ο λόγος ήταν ότι και οι δύο πλευρές, με διαφορετικούς τρόπους, είχαν αθετήσει τις δεσμεύσεις τους μέχρι το Σεπτέμβριο. Από εκεί ξεκίνησε αυτή η περίοδος παρατεταμένων αναβολών και φτάσαμε τον προηγούμενο μήνα στο θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν το τελευταίο σε μια σειρά ατυχών κινήσεων και αυτό είχε τον κίνδυνο να εκτροχιάσει την όλη διαδικασία.

Για το αν τα φορολογικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι άδικα και πρέπει να αναθεωρηθούν:

Το βάρος είναι υπέρμετρο και η όλη διαδικασία, επομένως, που πρέπει να γίνει τώρα με το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψουμε σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς ειδικότερα και τους συνταξιούχους. Εκεί μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις – και το έχω πει και στη Βουλή εδώ και δυο βδομάδες – και είναι, για παράδειγμα, ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 23% που είναι πάρα πολύ υψηλός και δεν αποδίδει.

Εν όψει λοιπόν του νέου Μνημονίου που πρόκειται να συνάψει με τους εταίρους μας, η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το συνολικό πακέτο.

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου:

Να μη μιλήσω για την κυβέρνηση, να μιλήσω για το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι μεγάλη η συμβολή του. Διότι είναι ένα άτομο που χαίρει εκτίμησης και αξιοπιστίας στο εξωτερικό και επειδή, εν όψει και της κρίσης που έχουμε σε όλη την Ευρωζώνη, προτεραιότητα είναι να κλείσουν όλα τα ζητήματα που έχουμε ανοιχτά στην Ευρωζώνη και άρα είναι ένας καλός συνομιλητής για να μπορέσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να κλείσει αυτά τα θέματα.

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ σ’ αυτήν:

Η δική μου άποψη και την έχω εκφράσει είναι ότι βλέπω πάντοτε με αρκετή καχυποψία αυτά τα σχήματα που τα λέμε συναινετικά, αλλά ουσιαστικά έχουν συμμετοχή εκπροσώπων πολλών κομμάτων, διότι πιστεύω ότι στη δημοκρατία χρειάζονται ξεκάθαρες επιλογές.

Για το αν πρέπει να ανοίξουν εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ άμεσα:

Κάποια στιγμή θα ανοίξει και είναι θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες των υποψηφίων. Είναι κάτι που θα το δούμε και θα το εξετάσουμε στο μέλλον και νομίζω ότι και η κίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι απολύτως θεμιτή και σεβαστή.

Για το αν πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου:

Είναι ένα ερώτημα που αυτή τη στιγμή δεν τίθεται, κυρίως διότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές. Έχω αμφιβολίες πολλές για το αν θα γίνουν οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, διότι παρακολουθώντας τα ευρωπαϊκά θέματα έχω πολλά ερωτηματικά εάν πολλά από τα ζητήματα που κουβεντιάζουμε θα έχουν κλείσει μέχρι τότε. Ελπίζω ότι θα έχουν κλείσει και ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκλογές, διότι πιστεύω στη δημοκρατική διαδικασία και όπως θυμάστε ζήτησα εκλογές. Αλλά είναι πολύ νωρίς να βάλουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ανάλογα το πότε θα γίνουν οι εκλογές, το τι θα έχει προκύψει και το τι θέλει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και τι θα βγει από τη συζήτηση μέσα στα κομματικά όργανα όσον αφορά στο στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Να δούμε με ποιο λόγο θα κατέβουμε στις εκλογές, τι θα λέμε στον κόσμο, τι προοπτική και επιλογές τούς δίνουμε. Ανάλογα με τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα θα μπουν και τα θέματα των υποψηφίων νένω αρχηγών.