«Κενοί Χώροι: Η ανάσα της πόλης». Αυτό είναι το θέμα του εργαστηρίου που οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για εφήβους 13 – 16 χρονών.

Ακάλυπτοι χώροι, στενά δρομάκια, αλάνες, ένα ρέμα… Ποιοι είναι οι κενοί χώροι της πόλης μας; Γιατί συνήθως δεν τους παρατηρούμε; Πώς συμμετέχουν στην οργάνωση του αστικού τοπίου και πώς διαχειριζόμαστε τα όριά τους; Πώς θα ήταν η πόλη μας, αν στη θέση των κτιρίων υπήρχε… κενό – και αντίστροφα;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις αρχιτέκτονες Μαγδαλένα Πανταζή (ψηφιακός σχεδιασμός) και Στέλλα Παντελιά (αρχιτεκτονική τοπίου).

 Στη διάρκεια του αρχιτεκτονικού αυτού εργαστηρίου, οι έφηβοι θα ανακαλύψουν τους διαφορετικούς τύπους κενών χώρων στην καθημερινή διαδρομή τους και θα τους αποτυπώνουν σε χάρτες: Είχες παρατηρήσει το οικόπεδο δίπλα στο σχολείο σου; Βλέπεις το στενάκι στο πίσω μέρος του σπιτιού σου; Τι άλλα κενά εντοπίζεις ανάμεσα στα κτίρια;

Δίνοντας τρισδιάστατη μορφή στους χώρους αυτούς, με την κατασκευή μακέτας, οι έφηβοι εξερευνούν τη σχέση των κενών χώρων με την πόλη. Με τη χρήση αναλογικών και ψηφιακών μέσων, πραγματοποιούν δημιουργικές παρεμβάσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και κατοικούμε το κενό.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί το κενό και η σημασία του, όχι ως χώρος που «περισσεύει», αλλά ως ζωτικό τμήμα στην οργάνωση της πόλης.

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν  σε 5 συναντήσεις ( τις Πέμπτες 5, 12, 19, 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2015, από 17.30 -20.30 στη Στέγη.

Το κόστος και για τις 5 συναντήσεις είναι €45 ενώ για τους Φίλους της Στέγης είναι €37,50.
 

***Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 213 017.8000 και στο www.sgt.gr