Εκτενές άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά για τον ορισμό των διαιτητών και την αδικία σε βάρος ομάδων, δημοσιεύει το insideworldfootball.com.

Το άρθρο υπογράφει ο Paul Nicholson ο οποίος κάνει λόγος για συνέχιση του χάους καθώς την ίδια ώρα που απαιτούνται ριζικές τομές συνεχίζεται από τους επίσημους φορείς της στήριξης του καθεστώτος που «είναι πιστό σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ», όπως αναφέρει ο συντάκτης.

Μεταξύ άλλων στο άρθρο τονίζεται:

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε χάος και η κατάσταση στα ανώτατα επαγγελματικά κλιμάκια δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, παρά τη σύσταση Επιτροπής Εξομάλυνσης από τη FIFA και την παρέμβαση, την περασμένη εβδομάδα, του διευθυντή εθνικών ομίλων της UEFA, Zoran Lakovic.

Αντί να επιδιωχθούν λύσεις, απλώς επικυρώνεται το νέο στάτους κβο.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν άλλη μια εβδομάδα αντεγκλήσεων και κατηγοριών με κύριο θέμα τον διορισμό διαιτητών στην ελληνική Σούπερ Λίγκα, και νέες κατηγορίες για συσχετισμό αχαλίνωτου στοιχήματος και σικέ αγώνων.

Την ίδια στιγμή που απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις για να επανακτηθεί ο έλεγχος και ο σεβασμός του παιχνιδιού, η FIFA και η UEFA στηρίζουν ένα νέο καθεστώς, πιστό στην AEK και τον ΠΑΟΚ. Ενα καθεστώς το οποίο, οι ανταγωνιστές τους λένε ότι έχει στρεβλώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο υπέρ τους, γεγονός για το οποίο καυχώνται ιδιοκτήτες όπως ο Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ), ο οποίος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος είναι «δικός μας».

Η δυσπιστία είναι τόσο μεγάλη ώστε ο Ολυμπιακός να υποβάλει αίτημα ώστε να έρθουν ξένοι διαιτητές στον αγώνα με την ΑΕΚ. Το ίδιο αίτημα έχουν καταθέσει κι άλλοι σύλλογοι, ωστόσο, ο Βίτορ Περέιρα, υπεύθυνος για τον ορισμό διαιτητών στην Ελλάδα, στηρίζει σταθερά τις αποφάσεις του Αλέξη Δέδε, πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της ΑΕΚ, ο οποίος παραιτήθηκε για να λάβει θέση στην Επιτροπή Εξομάλυνσης ενώ στη συνέχεια διορίστηκε Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ, αλλά και του Μιχάλης Κακουλάκη, του πρώην διεθνή διαιτητή, ο οποίος εντάχθηκε και αυτός στην Επιτροπή.

Οι δύο επιστολές

Δυο ανοιχτές επιστολές, που στόχευαν την ΕΠΟ και τους ορισμούς διαιτητών, είχαν διαφορετικό τόνο αλλά αφορούσαν το ίδιο θέμα της διαιτησίας.

Στην πρώτη η ΠΑΕ Λάρισας με ειρωνικό τρόπο αναφέρει ότι «παρά την ήττα από τη φίλη ΠΑΕ του Ατρομήτου Αθηνών, συγχαίρει τον α’ διαιτητή… κ. Μελισσανίδη του συνδέσμου Φθιώτιδας».

(Σημείωση: Στον συγκεκριμένο αγώνα διαιτητής ήταν ο κ. Τζοβάρας από τη Φθιώτιδα).

Και συνεχίζει η επιστολή: «Μπράβο, και να σε καμαρώσουμε πολύ ψηλά, όπως στον τελικό του Champions League και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Η δεύτερη επιστολή από την πλευρά της ομάδας του Πανιώνιου είχε πιο… απελπιστικό τόνο.

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί διαιτητές, είμαστε κουρασμένοι να παρακολουθούμε ξανά και ξανά την ίδια εκπομπή. Σε κάθε ημέρα αγώνα, είτε στο σπίτι είτε εκτός, έχουμε την ίδια μεταχείριση από τους διαιτητές. Είχαμε λάβει τα σήματα από τους τελευταίους αγώνες της προηγούμενης σεζόν. Φέτος, από την αρχή του πρωταθλήματος, η διαιτησία ήταν εχθρική προς τον Πανιώνιο…. Κύριοι, για λόγους καλής θέλησης, δεν μπορείτε να είστε αυτοί που καθορίζουν το πεπρωμένο των συλλόγων».