Εν μέσω των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, τα οποία οδεύουν προς την κορύφωσή τους για τους δύο τελευταίους πρωταθλητές Ευρώπης, Ολυμπιακό (2012) και Παναθηναϊκό (2011), οι Ερυθρόλευκοι και οι Πράσινοι προσέγγισαν με διαφορετικό τρόπο τους αγώνες με τον Πανελευσινιακό στο ΣΕΦ και τον Απόλλωνα στην Πάτρα για το ελληνικό πρωτάθλημα αντιστοίχως.
Ο μεν Ολυμπιακός αποφάσισε να μην ζητήσει αναβολή και να υποδεχτεί σήμερα (Δευτέρα 22/4, 18.00) τη νεοφώτιστη ομάδα της Ελευσίνας στο ΣΕΦ και το σκεπτικό των πρωταθλητών Ευρώπης βασίζεται σε δύο σκέλη: 1. Θέλουν να διατηρήσουν αγωνιστικό ρυθμό εν όψει του κρίσιμου, πέμπτου αγώνα με την τουρκική Εφές Αναντολού την Παρασκευή 26 Απριλίου (21.45) στο ΣΕΦ. 2. Θέλουν να αποφορτίσουν τους παίκτες τους και να τους βοηθήσουν να «ξεχάσουν» τις δύο σερί ήττες από την Εφές στο «Αμπντί Ιπεκτσί», όπου η τουρκική ομάδα ισοφάρισε (2-2) τη σειρά των πλέι οφ.
Για την απόφαση των Ερυθρόλευκων «μέτρησαν» μερικές ακόμη σκέψεις. Δεδομένου ότι στο «στρατόπεδο» του ΟΣΦΠ εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι εύκολα ή δύσκολα ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στο Φάιναλ Φορ του Λονδίνου (10-12 Μαΐου 2013), οι Πειραιώτες _ εάν ζητούσαν την αναβολή του αγώνα με την Ελευσίνα _ θα έπρεπε να δώσουν δύο εξ αναβολής αγώνες μέχρι το Φάιναλ Φορ, καθώς για τη διευκόλυνσή τους ο ΕΣΑΚΕ είχε αποφασίσει την αναβολή και του παιχνιδιού με τον Ηλυσιακό στα Ιλίσια.
Την ίδια στιγμή, οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν σταματήσει να συζητούν την «προστριβή» του προπονητή τους κ. Γιώργου Μπαρτζώκα με το «αστέρι» της ομάδας Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε στα επτά τελευταία λεπτά του τέταρτου αγώνα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες… ζήτησε τα ρέστα από τον 48χρονο τεχνικό.
Ο κ. Μπαρτζώκας ανέλαβε το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης θέλοντας ενδεχομένως να δείξει ποιος είναι το… αφεντικό, ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης θα έπρεπε να βρίσκεται στο παρκέ και όχι στον πάγκο, τουλάχιστον στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, καλούνται να λύσουν και αυτή την παρεξήγηση, την ώρα που η Εφές ζήτησε την αναβολή της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Καρσίγιακα για το τουρκικό πρωτάθλημα για να κερδίσει στο κομμάτι της ξεκούρασης.
Εν τω μεταξύ, ο Παναθηναϊκός, έχοντας μπροστά του διαφορετικά δεδομένα από αυτά του Ολυμπιακού, αποφάσισε να ζητήσει την αναβολή του κυριακάτικου (21/4) αγώνα με τον Απόλλωνα στην Πάτρα. Οι Πράσινοι σκέφτηκαν ότι δεν χρειαζόταν να προσθέσουν περισσότερη επιβάρυνση σε βασικούς παίκτες τους και θέλησαν να αξιοποιήσουν το Σαββατοκύριακο για ξεκούραση, ανασυγκρότηση και έναρξη προετοιμασίας εν όψει του καθοριστικού, πέμπτου αγώνα με την Μπαρτσελόνα.
Συν τους άλλοις, η πέμπτη αναμέτρηση της σειράς θα διεξαχθεί την Πέμπτη (25/4, 22.00), δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα από τον αγώνα Ολυμπιακός – Εφές Αναντολού, ενώ οι Πράσινοι, που «χρωστούν» και το παιχνίδι με την Καβάλα στο ΟΑΚΑ (άρα δύο συνολικά), θα επιβαρυνθούν και από το ταξίδι στη Βαρκελώνη, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (24/4).
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Μπαρτσελόνα δεν ζήτησε την αναβολή του αγώνα με την Εστουδιάντες για το ισπανικό πρωτάθλημα, αντιθέτως αγωνίστηκε την Κυριακή (21/4) στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», όπου και επικράτησε (78-65) των «φοιτητών» της Μαδρίτης έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Χουέρτας 15 π., Ινγκλις 14 π., Λόρμπεκ 12 π., Τζαγουάι 10 π., Ολεσον – δεν έχει δικαίωμα στην Ευρωλίγκα – 10 π.).
Απλώς, ο κ. Τσάβι Πασκουάλ, όπως συνηθίζει σε όλες τις τελευταίες αγωνιστικές του ισπανικού πρωταθλήματος, άφησε εκτός δωδεκάδας τους καταπονημένους Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ούτως ώστε να τους έχει φρέσκους στον επικείμενο «τελικό» με τον Παναθηναϊκό.