Στη μαύρη λίστα των διαιτητών που με τις σκανδαλώδεις αποφάσεις τους καθόρισαν τον τελικό νικητή μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης προστέθηκαν ο βετεράνος των ειδικών δυνάμεων κ. Δημήτρης Καλόπουλος και οι βοηθοί του κκ. Σπύρος Τρύφωνας και Δημήτρης Σαραϊδάρης, που εξόργισαν κάθε ποδοσφαιρόφιλο το περασμένο Σάββατο στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (2-1).

Ο μεν κ. Καλόπουλος με τον μη καταλογισμό του πέναλτι σε καταφανέστατο χέρι του Βασίλη Τοροσίδη (ο ρέφερι σταμάτησε τη φάση ανακαλύπτοντας επιθετικό φάουλ του Σωτήρη Νίνη), καθώς και τη μη αναφορά της εισόδου εκατοντάδων οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο και τον προπηλακισμό παικτών του Παναθηναϊκού (έγραψε στο Φύλλο Αγώνα ότι κάποιοι εισήλθαν απλώς για να πανηγυρίσουν..). Οι δε βοηθοί του γιατί υπέδειξαν ως οφσάιντ κανονικό γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 82’ και ενώ το σκορ ήταν 1-1 και για τον καταλογισμό του νικητήριου τέρματος του Ολυμπιακού (90’+1’) από τον Ράφικ Τζιμπούρ και ενώ ο αλγερινός επιθετικός ήταν σε ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, αλλά πολύ περισσότερο ο Μάρκο Πάντελιτς που επιρρέαζε τη φάση ήταν σε θέση οφσάιντ μπροστά από τον Τζόρβα εμποδίζοντας τον τερματοφύλακα του ΠΑΟ.

Το «Βήμαonline» παρουσιάζει μερικά από τα διαιτητικά «ριφιφί» της τελευταίας 20ετίας στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, τα οποία συζητήθηκαν πολύ και επί μακρόν από τους οπαδούς όλων των ομάδων:

Στράτος Παπουτσέλης (8/12/1996, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0)

Το πρώτο μεγάλο μήνυμα για την αλλαγή σκυτάλης στον έλεγχο της διαιτησίας δόθηκε στο πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» εκείνης της χρονιάς . Ο εκ Λέσβου προερχόμενος κ. Στράτος Παπουτσέλης καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Ιλια Ιβιτς από τον Γιάννη Καλιτζάκη στο 52′ ένα μέτρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Γιόζεφ Βάντσικ. Ο Πρέντρανγκ Τζόρτζεβιτς εκτελεί το πρώτο από τα πολλά αμφισβητούμενα πέναλτι που θα κέρδιζε τα επόμενα χρόνια ο Ολυμπιακός χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του.

Γιώργος Κασναφέρης

(19/1/1997, Καβάλα – Ολυμπιακός 1-2)

Η πρώτη χρονιά της περίφημης «παράγκας» και ο διαιτητής κ. Γιώργος Κασναφέρης κάνει… δώρο τη νίκη στον Ολυμπιακό με το πέναλτι που εφευρίσκει στο 81’. Ο αμυντικός της γηπεδούχου ομάδας Ιβάν Μίτεφ διώχνει την μπάλα, ο Αλέξης Αλεξανδρής… βουτάει, ο διαιτητής σφυρίζει, ο τηλεσχολιαστής της απ’ ευθείας μετάδοσης υποθέτει «επιθετικό φάουλ» και στη συνέχεια γελάει ρωτώντας «πέναλτι»; Το τελικό 1-2 διαμορφώνει από την άσπρη βούλα ο Γρηγόρης Γεωργάτος.

Διονύσης Σωτηρόπουλος

(22/8/1998, Παναθηναϊκός – Πανηλειακός 2-1)

Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος 1998-99 οι «μεγάλοι» του ελληνικού πρωταθλήματος διαφήμιζαν ότι «τα βρήκαν» ενώ ο αντιπρόεδρος της τότε ΕΠΑΕ (νυν Σούπερ Λίγκα) κ. Βίκτωρ Μητρόπουλος επέμενε ότι «στο πρώτο ανάποδο πέναλτι θα τα ξεχάσουν όλα και βγουν και πάλι τα πιστόλια». Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός παίρνει τη νίκη από τον Πανηλειακό με πέναλτι που εφευρίσκει ο ρέφερι κ. Διονύσης Σωτηρόπουλος σε ανατροπή του Κριστόφ Βαζέχα ένα μέτρο εκτός περιοχής.

Γιάννης Παπαπέτρου

(31/10/1998, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2 λόγω μηδενισμού)

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός προηγήθηκε γρήγορα στο σκορ (8’ Οφορίκουε), ωστόσο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 72’ με τον Κώστα Φραντζέσκο. Η έκρηξη ήρθε στο τελευταίο δεκάλεπτο όταν αφενός ο ρέφερι κ. Γιάννης Παπαπέτρου υπέδειξε στο 81’ αυστηρό πέναλτι σε πέσιμο του Σίνισα Γκόγκιτς, ο οποίος ξεκίνησε από θέση οφσάιντ την προσπάθειά του (το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Γεωργάτος) και αφετέρου ακύρωσε γκολ του Τάκολα του ΠΑΟΚ δύο λεπτά αργότερα! Ο επόπτης κ. Φεσσόπουλος («120 κιλά άνθρωπος μας στέρησε τη νίκη» έλεγε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κ. Αγγελος Αναστασιάδης αναφερόμενος στον υπέρβαρο βοηθό) ξυλοκοπείται και ο παρατηρητής του αγώνα κ. Γενεράλης λέει την περίφημη φράση στον κ. Παπαπέτρου: «Και τώρα τρέχουμε»!.. Ακολούθησαν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Κασναφέρης

(19/1/1997, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4)

Τη νίκη του Ολυμπιακού υποδέχτηκε η αθλητική εφημερίδα «Sportime» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Της παράγκας το κάγκελο». Ο κ. Κασναφέρης άφησε τον ΠΑΟΚ από το 38’ με παίκτη λιγότερο λόγω αυστηρής αποβολής με δύο κίτρινες κάρτες του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη, αρνήθηκε δύο πέναλτι στον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ οι βοηθοί του έκοψαν με ανύπαρκτα οφσάιντ τον Ναλιτζή και τον Οκκά. Ο ΠΑΟΚ μολονότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο ισοφάρισε δύο φορές το σκορ, ωστόσο λύγισε στο τελευταίο 15λεπτο.

Γεράσιμος Μαζαράκος

(27/2/2008, Ολυμπιακός – Αρης 1-0)

Η φωτογραφία του διαιτητή με κασκόλ του Ολυμπιακού δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης προκαλώντας πάταγο. Μάλιστα στη δίκη που ακολούθησε ο ρέφερι κ. Γεράσιμος Μαζαράκος παραδέχτηκε ότι «μπορεί και να είμαι εγώ», δήλωση που δικαίωσε τον εκδότη. Στην αναμέτρηση με τον Αρη ανακάλυψε πέναλτι σε βουτιά του Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 80’ και δύο χρόνια αργότερα ομολόγησε ότι «δεν υπήρχε ανατροπή, ήταν λάθος». Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο χάρη και στην περίφημη υπόθεση Βάλνερ (σσ.: αυστριακός παίκτης της Καλαμαριάς για παράτυπη συμμετοχή του οποίου οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν στα χαρτιά το ματς που είχαν χάσει με 1-0 στο γήπεδο ) με δύο βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ και τέσσερις από τον Παναθηναϊκό.