Ο 35χρονος Βασίλης διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου mody, o 3χρονος Γιώργος επανεξετάστηκε και ο κύριος Θανάσης, 65 χρόνων, εντοπίστηκε με δείκτη 12,5 στην εξέταση Γλυκοζυλιωμένης.
Κάθε όνομα έχει και τη δική του ιστορία, κάθε περιστατικό και τη δική του ιδιαιτερότητα. Αυτές είναι τρεις μόνο από τις ιστορίες και τα περιστατικά που συνάντησαν οι γιατροί και οι εθελοντές της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Οδηγό τον Διαβήτη» κατά τη διάρκεια της 4ης Εκστρατείας Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τη νόσο του Σακχαρώδους Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα.
Το ταξίδι ξεκίνησε με ιστιοπλοϊκό σκάφος στις 12 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου, προσεγγίζοντας ακριτικούς προορισμούς της νησιώτικης Ελλάδας και μεταδίδοντας το μήνυμα: «Ρύθμισε τον Διαβήτη σου, Προστάτεψε την Καρδιά σου».
Σε δείγμα 500 κατοίκων από την Αμοργό, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, την Ίο, την Κίμωλο, τη Σίφνο, και την Σέριφο που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις του σακχαρώδους διαβήτη οι 184 πάσχουν από τη νόσο, γεγονός που απεικονίζει την ανησυχητική εικόνα της ασθένειας, ενώ κατά την διάρκεια της Εκστρατείας εντοπίστηκαν 4 νέα αδιάγνωστα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη.
«Η Εκστρατεία αυτή ήταν ακόμα ένα ταξίδι δίπλα σε συμπολίτες μας που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τόσο σε επίπεδο πρόληψης και ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο διάγνωσης. Συναντήσαμε παλαιότερα περιστατικά αλλά και νέα, βρεθήκαμε δίπλα τους, ακούσαμε τις ιστορίες τους, τους φόβους τους, τις ελπίδες τους, τη ζωή τους. Ήταν ακόμα ένα ταξίδι που δεν είχε εισιτήριο επιστροφής, μιας και η σκέψη όλων μας, είναι συνεχώς κοντά τους» σχολίασε στο Βήμα η πρόεδρος Εκστρατείας κυρία Αναστασία Καφούση.
Οι κάτοικοι των παραπάνω νησιών είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, λιπιδαιμικού ελέγχου, ελέγχου συνδρόμου διαβητικού ποδιού και αρτηριακής πίεσης, υπό την εποπτεία διαβητολόγου, καρδιολόγου, κοινωνιολόγου και επισκέπτη υγείας. Στην Εκστρατεία συμμετείχαν οι γιατροί Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος – διαβητολόγος, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, κοινωνιολόγος – σύμβουλος ψυχικής υγείας, και Πολυχρόνης Γ. Παρασκευάς, παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη.
Η 4η Πανελλαδική Εκστρατεία Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε με την χορηγία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, της BOEHRINGER-INGELHEIM, της EURODIETMED, την υποστήριξη της ASCENSIA, της INTERAMERICAN, του ΙΑΣΩ GENERAL και της BLUE STAR FERRIES στις θαλάσσιες μετακινήσεις.