Για κατάργηση της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και κάνει λόγο για προσπάθεια του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού να χειραγωγήσει τον Οργανισμό.

Σε επίσημη ερώτησηπου κατέθεσαν ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου,ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας και άλλοι 16 βουλευτές της ΝΔ, αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει συνθέσει έτσι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ώστε να ελέγχεται πλήρως από τον εκάστοτε υπουργό, ενώ «με προεδρικό διάταγμα έχει συσταθείαυτοτελές Τμήμα Εποπτείας και Ανάπτυξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να δοθούν υπερεξουσίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες από τον ίδιο τον οργανισμό».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το «κερασάκι στην τούρτα» της απόπειρα κυβερνητικού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ είναι η δια νόμου μεταφορά της ευθύνης της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα στο υπουργείο Υγείας.

«Με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν έλεγχοι σε πολλά επίπεδα ώστε διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Τώρα η ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει περάσει σε επιτροπή οριζόμενη από τον υπουργό και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάλι από τον υπουργό με βάση τη διοικητική αρχή», καταγγέλλει η ΝΔ.

Και κατηγορεί την κυβέρνηση για κομματική ιδεοληψία και προσπάθεια εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων.

«Ζητούμε άμεσα εξηγήσεις κύριε Υπουργέ για ποιον λόγο χειραγωγείτε έναν οργανισμό, σημαντικό πυλώνα της δημόσιας διοίκησης, με ενέργειες που δεν απαντώνται σεευρωπαϊκά Κράτη. Απαιτούμε άμεσα να αποκατασταθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας και η αυτονομία του ΕΟΠΥΥ ώστε απερίσπαστος να επιτελέσει το σκοπό του για τον οποίο συστάθηκε. Ο ΕΟΠΥΥ δεν σας ανήκει! Ανήκει σε όλους αυτούς πού πληρώνουν καθημερινά για την δημόσια υγεία και είστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστείτε!», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ.