«Εμείς είμαστε κυβέρνηση, εμείς αποφασίζουμε και δίνουμε λύσεις», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) όταν του έθεσαν τρία σοβαρά ζητήματα: την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τη συνέχιση χορήγησης του επιδόματος ασφάλειας και υγιεινής και τις συνέπειες από τη λήξη των συβάσεων, στο τέλος του έτους, ατόμων που εργάζονται στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Αναφορικά με το επίδομα Υγιεινής και Ασφάλειας, το οποίο βρίσκεται στον «αέρα» αφού, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, με πρόσφατο νόμο ανατίθεται σε ειδική επιτροπή να μελετήσει η αντικατάστασή του με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Νοσοκομεία όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταργηθεί. «Εννοείται ότι θέλουμε να ληφθούν αυτά τα μέτρα στα Νοσοκομεία. Ωστόσο διαφωνούμε με την κατάργηση του επιδόματος το οποίο ανέρχεται σε 150 ευρώ. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παίρνουν 800 ευρώ τον μήνα συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος. Αν κοπεί δεν θα μπορούμε να ζήσουμε», δηλώνει ο κ. Γιαννάκος. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υπουργό να κάνει νομοθετική ρύθμιση που θα εξαιρεί το επίδομα απ’ αυτή τη διαδικασία, κάτι το οποίο αρνήθηκε – όπως αναφέρουν – ο κ. Ξανθός «λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων».

Σε ότι αφορά το επικουρικό προσωπικό του οποίου οι συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2018, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια μονιμοποίησής τους, με αυξημένη μοριοδότηση, μέσω προκήρυξης.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας μοιράζοντας ψωμί και ελιές προκειμένου να δείξουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα σισίτια. Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν ομάδα των εργαζομένων επιχείρησε να περάσει την είσοδο του υπουργείου.