Κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Ειδικότερα, οι κλίμακες μειώνονται σε τρεις:

– 0-1.600 κιλοβατώρες ανά τετραμηνία με χρέωση 6,9 ευρώ η μεγαβατώρα

– 1600 -2.000 κιλοβατώρες ανά τετραμηνία με χρέωση 50 ευρώ η μεγαβατώρα (από 15,7 ευρώ που ισχύει σήμερα)

2.000 και άνω ανά τετραμηνία με χρέωση 85 ευρώ η μεγαβατώρα (από 39,87 ευρώ σήμερα για 2.000-3.000 μεγαβατώρες και 44,8 ευρώ η μεγαβατώρα για 3.000 και άνω).

Ίδιες κλίμακες θα ισχύσουν και για το νυχτερινό ρεύμα. Γενικότερα, αν και αυξάνονται οι χρεώσεις, ο καταναλωτής τελικά θα κερδίζει καθώς θα χρεώνεται βάσει της υψηλότερης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα ενέργειας. Ο σημερινός τρόπος υπολογισμού είχε οδηγήσει σε στρεβλές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ειδικά τον περασμένο χειμώνα, λόγω των υψηλών καταναλώσεων. Κι αυτό διότι έως σήμερα όταν ο καταναλωτής ξεπεράσει έστω και κατά μία κιλοβατώρα τη χαμηλότερη κλίμακα ΥΚΩ και περάσει στην επόμενη, καταβάλει αυξημένες χρεώσεις για το σύνολο της κατανάλωσης και όχι για το επιπλέον ρεύμα.

Οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ επιβαρύνουν σήμερα όλους τους συνεπείς καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος (της ΔΕΗ ή των ιδιωτών παρόχων), οι οποίοι επωμίζονται τα βάρη της κοινωνικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, επιδοτώντας τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών αλλά και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Οι νέες κλίμακες χρεώσεων ΥΚΩ θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018.