Τη σύλληψη δυο εκ των πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στην κλοπή ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου, που διαπράχτηκαν από μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης γνωστοποίησε ο διευθυντής της Αφάλειας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης.

Όπως ανέφερε με βάση διεθνή εντάλματα συνελήφθησαν «την 5 Νοέμβριου από τις Αρχές της Κολομβίας, στην Μπογκοτά, 50χρονος υπήκοος Κολομβίας, που είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς των διαρρήξεων και την 3 Δεκεμβρίου από τις Αρχές της Γερμανίας, στην Φρανκφούρτη, 25χρονη υπήκοος Κολομβίας, η οποία αναφερόταν ως παραλήπτρια των δεμάτων με τα ιατρικά μηχανήματα που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφαίρεσαν από τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι δυο συλληφθέντες αναμένεται να εκδοθούν στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με τη συνδρομή της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, INTERPOL.

Παράλληλα «με βάση τα σχετικά εντάλματα, αναζητούνται διεθνώς και οι υπόλοιποι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες, μέσω των διαύλων της διεθνούς και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.»

Επιπλέον, ο κ. Παπαζαφείρης, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν στην Κολομβία δύο ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο ενδοσκόπια, που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο της Λάρισας, τα οποία ανακτήθηκαν και αποδόθηκαν στα παραπάνω νοσοκομεία.»

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ η σύλληψη των δυοδραστών σε Κολομβία και Γερμανία, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αναμφίβολα έχει ως αφετηρία την ταυτοποίηση των δραστών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Είναι μια υπόθεση, που ως γνωστό, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών αστυνομιών αλλά και άλλων συνεργαζόμενων υπηρεσιών, στις χώρες των οποίων έχει δραστηριοποιηθεί η εγκληματική αυτή οργάνωση» και συμπλήρωναν πως σε ταυτοποίηση των δραστών έχουν προχωρήσει μόνο οι ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου είχε γίνει απόδοση από την Ελληνική Αστυνομία στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, ιατρικού εξοπλισμού που εκλάπη από τα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ερευνών της Ασφάλειας Αττικής. Τότε ο κ. Παπαζαφείρης είχε επισημάνει ότι «το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο έχει χαρακτήρα διεθνικό, καθώς έχει διαπράξει σωρεία κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από πολλά Νοσοκομεία της Ευρώπης, όπως σε Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία και αλλού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρη η ομάδα είχε έρθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στις 11 Μαΐου και κατάφερε να διαφύγει στις 25 Μαΐου με πλαστά στοιχεία από το Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ οι κατηγορούμενοι για τις κλοπές στη χώρα μας θεωρούνται μέλη του ίδιου κυκλώματος που δρούσε στις άλλες χώρες.