Στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης έφτασε το βράδυ της Παρασκευής το φορτηγό πλοίο που μεταφέρει χιλιάδες λαθραία τσιγάρα και εντοπίστηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον όρμο Σφακίων, στην Κρήτη. Πλέον ξεκίνησε έρευνα για τη νομιμότητα του φορτίου ενώ κλιμάκιο από την Αθήνα έφθασε στην Κρήτη.

Η υπόθεση είναι παρόμοια με εκείνη του φορτηγού πλοίου που βρίσκεται στην Παλαιόχωρα Κρήτης. Και στις δυο περιπτώσεις τα σκάφη είναι ίδια περίπου 35 – 40 μέτρων, με ουκρανικά πληρώματα (6 – 7 ατόμων), είχαν χαράξει την ίδια πορεία ξεκινώντας από το Μαυροβούνιο και εντοπίστηκαν στην Κρήτη ενώ είχαν τεθεί από καιρό στο «μικροσκόπιο» των λιμενικών μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Το πλοίο, σημαίας Τανζανίας, εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον όρμο Σφακίων στην Κρήτη και είχε ξεκινήσει από το Μαυροβούνιο με προορισμό λιμάνι της Λιβύης.

Όταν έφτασε στην Κρήτη οι λιμενικοί σε επιχείρηση που έκαναν ακινητοποίησαν το πλήρωμα (έξι υπηκόους Ουκρανίας) και συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του ΛΣ. Οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Με την άφιξη του πλοίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταμέτρησης του παράνομου φορτίου και η έρευνα για τους αποστολείς και τους παραλήπτες του. Επιπλέον στη στεριά εντοπίστηκαν τέσσερα φορτηγά οχήματα που εκτιμάται ότι θα μετέφεραν τις κούτες με τα λαθραία τσιγάρα ωστόσο αναζητούνται οι οδηγοί τους.

Εν τω μεταξύ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά για το δεύτερο πλοίο που βρίσκεται από τα τέλη Νοεμβρίου στην Παλαιόχωρα και κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε ξεκινήσει και αυτό από το Μαυροβούνιο και έξω από την Παλαιόχωρα είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης. Πληροφορίες αναφέρουν πως επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί προς άλλη χώρα – βρισκόταν σε διεθνή ύδατα – τελικά ρυμουλκήθηκε προς την Κρήτη όπου παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν δοθεί από τις Αρχές απαντήσεις για το εάν το φορτίο μεταφέρονταν παράνομα ή όχι.

Ερωτηματικά για την πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης εκφράζουν και λιμενικοί. Υπενθυμίζεται πως στο δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή την Κυριακή 27/11/2016 στις 00.40 αναφέρονταν «φορτηγό σκάφος »RS-300 No 97» σημαίας Ουκρανίας, με επταμελές πλήρωμα υπηκόων Ουκρανίας, το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του εκτελούσε δρομολόγιο από Μαυροβούνιο προς Λίβανο, κατέπλευσε ρυμουλκούμενο, λόγω μηχανικής βλάβης, πρωινές ώρες χθες, στο λιμένα Παλαιοχώρας Χανίων. Το ανωτέρω σκάφος μετέφερε μεγάλη ποσότητα τσιγάρων η νομιμότητα των οποίων εξετάζεται από το Τελωνείο Χανίων. Κατόπιν ελέγχου από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις και από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους συνεπεία αυτών και της μηχανικής βλάβης. Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.»

Σχετικά με το γιατί επιλέγεται η Κρήτη για τη μεταφορά τσιγάρων στελέχη του ΛΣ σημείωναν πως οι νότιες ακτές κυρίως επιλέγονται γιατί είναι δύσκολα προσβάσιμες και από εκεί μεταφέρονται τα τσιγάρα με φορτηγά είτε σε διάφορες περιοχές στο νησί είτε στην ηπειρωτική χώρα με τα πλοία της γραμμής. Επιπλέον τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι δεν έχει εξακριβωθεί εάν κατά την διαδρομή τους από το Μαυροβούνιο προς την Κρήτη τα πληρώματα των πλοίων έκαναν και άλλες στάσεις σε νησιά του Ιονίου ή περιοχές της δυτικής Ελλάδας και δεν εντοπίστηκαν.