Φουντώνουν οι συζητήσεις –με θετικές διατυπώσεις αλλά και ενστάσεις –για τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έως την πλατεία Νερού, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο. Σε έναν μήνα από σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου καθώς λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών. Πρόκειται για τα «Εργα υποδομών (οδοποιίας και υδραυλικά) για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου (Φάση Α’)», συνολικής δαπάνης 150 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής με ίδια κεφάλαια. Η επικεφαλής της, κυρία Ρένα Δούρου, εκτιμά ότι το υπερτοπικού δημόσιου χαρακτήρα έργο θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου – Ταύρου – Καλλιθέας και θα εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο.
Παράλληλα, όμως, η αντιπολίτευση την εγκαλεί ότι δεσμεύονται τεράστιοι πόροι της Περιφέρειας την ίδια ώρα που οι ανάγκες στην Αττική είναι πολύμορφες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 150 εκατ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση του έργου αντιστοιχούν περίπου στο 40% του αποθεματικού της Περιφέρειας!
Η αντιπολίτευση


Το ζήτημα των παρεμβάσεων στον Φαληρικό όρμο έχει θέσει και ο τέως περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, αν και είχε στηρίξει την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους. Η ανάπλαση απορρίφθηκε από την ΕΕ ως έργο-βιτρίνα και υψηλού κόστους.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα», «αφότου δεν ενέκρινε η ΕΕ τη χρηματοδότησή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταβίβασε την αρμοδιότητα υλοποίησης στην κυρία Δούρου, χωρίς να δώσει όμως και πόρους. Ετσι, προκρίθηκε να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια αποκλειστικά και μόνο από ίδιους πόρους, με δημόσιο χρήμα». Ο κ. Σγουρός επισείει τον κίνδυνο των νομικών εμπλοκών και καταγγέλλει ότι η περιφερειακή Αρχή προχωρά με προχειρότητα τη διαδικασία.
Με ιδιαίτερη έμφαση πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εστιάζουν τόσο στο οικονομικό ζήτημα όσο και στο είδος των έργων που θα γίνουν με επίκεντρο το «ποιον εξυπηρετούν τελικά». Είναι ενδεικτικό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση (παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ) κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Θεόδωρο Σχινά πρόταση για προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στις 22 Νοεμβρίου, με θέμα το σχέδιο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοί της, κυρίες Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου και Αλεξάνδρα Μπαλού και οι κκ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Γιάννης Πρωτούλης, σημειώνουν ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την ελάχιστη υποχρέωση έστω και τώρα να ενημερώσει για αυτόν τον σχεδιασμό, για τους όρους της 40χρονης παραχώρησης και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν.
Ελπίδα στις… εκπτώσεις


Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καπάταης επισημαίνει στο «Βήμα» ότι η δημοπρασία αφορά «τα βαριά» έργα (αντιπλημμυρικά, υδραυλικά και οδοποιία). Το προϋπολογιστικό κόστος είναι 150 εκατ. ευρώ, αλλά «πιστεύουμε ότι με βάση τη συνήθη πρακτική θα υπάρξουν εκπτώσεις και θα μειωθεί δραστικά».
Πάντως, επιμένει ότι πρόκειται για έργο πνοής για όλη την Αττική ενώ δεν διστάζει πει ότι «αν μη τι άλλο, και μόνο το αντιπλημμυρικό έργο να γίνει είναι τεράστιας σημασίας, με δεδομένο ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα πλήττουν μια περιοχή 160.000 κατοίκων, όπου υπάρχουν 750 στρέμματα μπαζωμένα!». Σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός των εκτελεστέων έργων για το 2017 είναι 1,6 δισ. ευρώ. Επομένως, εξηγεί ο κ. Καπάταης, τα έργα υποδομής για τον Φαληρικό όρμο αφορούν ποσοστό περίπου 9,5%.
Κίνδυνος νομικού «στοπ»


Οπως έχει αναφέρει η κυρία Δούρου, η Περιφέρεια Αττικής, «υπερβαίνοντας όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προσκόμματα, προχωρά στη δημοπρασία αυτού του σημαντικού έργου διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων». Ομως, ενδεχομένως τα εμπόδια να μην έχουν υπερκερασθεί, μιας και είναι ορατός ο κίνδυνος να αρχίσουν ατέρμονες διαδικασίες νομικών προσφυγών για ακυρώσεις λόγω αμφισβήτησης του νομοθετικού πλέγματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, βάσει του νέου νόμου Σπίρτζη (4412/2016), θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εφαρμογή του, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Επομένως, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί πρόβλημα εκ των υστέρων, εφόσον αλλάξουν οι όροι και τα κριτήρια κατά την εξειδίκευση του νόμου.
Θωράκιση έναντι πλημμυρών


Η συντονίστρια της μελέτης ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», κυρία Ηβη Νανοπούλου (Γραφείο Παπαγιάννης και συνεργάτες) θεωρεί καθοριστική την απόφαση να αρχίσει η ανάπλαση της περιοχής από τα υδραυλικά έργα. «Με την αντιπλημμυρική θωράκιση διασφαλίζονται οι πυκνοκατοικημένες περιοχές του Μοσχάτου και της Καλλιθέας έναντι καταστροφικών πλημμυρών» επισημαίνει η αρχιτέκτων.
Επίσης, η δημιουργία συστήματος καθαρισμού των στάσιμων υδάτων του Κηφισού και ο βιολογικός καθαρισμός των ομβρίων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για την άρδευση του πάρκου θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά την περιοχή. Τα αντιπλημμυρικά έργα, σύμφωνα με την κυρία Νανοπούλου, είναι άμεσα συνδεδεμένα και με τα οδικά καθώς σήμερα η υπερυψωμένη σε σχέση με την πόλη λεωφόρος Ποσειδώνος λειτουργεί ως φράγμα. Ο υποβιβασμός της θα συνδυαστεί με πλατιές γεφυρώσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη σύνδεση της πόλης με το θαλάσσιο μέτωπο.

Μετακινείται η Ποσειδώνος
Τα έργα της ανάπλασης

Στα έργα της πρώτης φάσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Μετακίνηση της λεωφόρου Ποσειδώνος προς τη θάλασσα και παράλληλη βύθισή της κατά τρία μέτρα. Το τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, μήκους περίπου 1.000 μέτρων, θα μετατοπιστεί έως και 90 μέτρα προς τη θάλασσα και θα γίνει εδαφοκάλυψη σε δύο θέσεις, πλάτους περίπου 300 μέτρων η καθεμιά, ώστε ο πεζός να μπορεί να φθάνει χωρίς εμπόδια από την πόλη ως τη θάλασσα. Προβλέπεται αναδιαμόρφωση των κόμβων Συγγρού, Κηφισού και Παλαιού Φαλήρου.
  • Δημιουργία δύο φυσικών «κοιλάδων» στη θέση της υφιστάμενης Ποσειδώνος που μετατοπίζεται οι οποίες θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο θα αποτελούν πράσινες ζώνες.
  • Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού για την ανανέωση των στάσιμων υδάτων.
  • Κατασκευή κινητής μονάδας τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού ομβρίων υδάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για άρδευση του πάρκου.
  • Μικρές μετατοπίσεις και για την παλιά παραλιακή λεωφόρο. Η χάραξη του τραμ παραμένει ίδια με προσαρμογές.
Από το 2011
Τα σχέδια για τα έργα στον Φαληρικό όρμο είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2011 από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ανάπλαση, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό, θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ώστε το μητροπολιτικό πάρκο των 760 στρεμμάτων να εγκαινιαστεί παράλληλα με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα μικρό πάρκο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων. Ο βασικός σχεδιασμός είχε στηριχθεί σε σχέδια του διάσημου ιταλού αρχιτέκτοναΡέντσο Πιάνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ