Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία σε συνδυασμό πιθανότατα με την ατονία στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της οδηγεί σε αύξηση αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τόσο οι διωκτικές Αρχές όσο και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, το διάστημα 25-29 Ιουλίου είχαν εισέλθει 536 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τις ίδιες ημέρες του Ιουνίου είχαν καταγραφεί 213 νέες αφίξεις στις ίδιες περιοχές –οι συντριπτικά περισσότερες στη Λέσβο, καθώς οι ακτές της είναι σε πολύ κοντά στην Τουρκία.
Μιλώντας στο «Βήμα» η κυρίαΣτέλλα Νάνου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημείωσε: «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια μικρή αύξηση σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου –είχαμε περίπου 700 αυξήσεις σε όλα τα νησιά και τις τελευταίες εβδομάδες γύρω στις 1.000. Συνολικά τον Ιούλιο ως μήνα θα δούμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στις 1.730 αφίξεις, αριθμός σχεδόν εφάμιλλος με τις 1.720 καφίξεις τον Μάιο. Οπότε, αν το δούμε συγκριτικά, δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για τεράστια αύξηση. Αν το δούμε μέχρι στιγμής, ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων προσφύγων στα ελληνικά νησιά είναι 62 άτομα την ημέρα ενώ τον Ιούνιο ήταν 52. Ετσι πάλι μιλάμε για μια μικρή διαφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι «στην παρούσα φάση δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται ενίσχυση των εκεί υπηρεσιών» και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού του επιχειρησιακού σχεδίου. Σε αυξημένη επιφυλακή σε επίπεδο διαχείρισης σχετικών πληροφοριών και περιπολιών οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του Λιμενικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ίδια στιγμή η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου σε επιστολή της κάνει λόγο για «σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή» προσφύγων και τονίζει την ανάγκη πρόνοιας για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, «με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των τριών hot spots έχει ήδη ξεπεραστεί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ