Το ιστορικό νησί του Καποδίστρια, του Βάρναλη, του Καζαντζάκη, του Μόραλη και των άλλων καλλιτεχνών, η Αίγινα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια νέα τουριστική άνοδο.
Η στρατηγική του δήμου, παρά τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες της εποχής, κινείται πλέον σταθερά προς την κατεύθυνση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου με την αξιοποίηση των φυσικών, γεωγραφικών, ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Αυτή η στρατηγική έχει δημιουργήσει ήδη ένα πολύμορφο και πολύχρωμο μέτωπο μεγάλων events που έχουν αρχίσει να προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες.
Εκτός από τις εκδηλώσεις για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, τον Ιανουάριο, τον Μάιο διοργανώνεται ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος στην περιοχή του αρχαίου ναού της Αφαίας, το «Κύπελλο της Αφαίας», και ακολουθούν τα φεστιβάλ χορού και θεάτρου αλλά και το φημισμένο φεστιβάλ φιστικιού τον Σεπτέμβριο.

Ο Γιάννης Μόραλης λάτρευε το νησί του Αργοσαρωνικού

Εφέτος όμως στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού εντάσσονται και οι εκδηλώσεις για τον μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Μόραλη, που λάτρευε τον νησί του Αργοσαρωνικού. Το αφιέρωμα αυτό γίνεται με αφορμή την ανακήρυξη της εφετινής χρονιάς ως Ετους Γιάννη Μόραλη από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο ίδιος, μέλος μιας στενής ομάδας φίλων και ταυτόχρονα σημαντικών εικαστικών και ανθρώπων του πνεύματος της ύστερης «γενιάς του 1930» όπως οι Νίκος Νικολάου, Χρήστος Καπράλος, Οδυσσέας Ελύτης και πολλοί άλλοι, διάλεξε την Αίγινα ως τόπο διαβίωσης, στο οποίο περνούσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του. Η Αίγινα με την πλούσια ιστορία και το μοναδικό φως υπήρξε γι’ αυτόν καταφύγιο, τόπος χαλάρωσης, αναψυχής αλλά παράλληλα και στοχασμού, έμπνευσης και δημιουργίας.
Αυτή η βιωματική σχέση του Μόραλη με την Αίγινα θα αποτελέσει και τον άξονα των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο δήμος. Ετσι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ) ετοιμάζει μια σειρά πολιτισμικών δράσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν την ιδιαίτερη σχέση του μεγάλου ζωγράφου με το νησί που έγινε η δεύτερη πατρίδα του, την Αίγινα.
Το ακριβές πρόγραμμα δεν είναι ακόμη έτοιμο, κεντρική εκδήλωση όμως του αφιερώματος αυτού θα είναι η έκθεση έργων του Γιάννη Μόραλη στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, χώρο που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν έργα του ζωγράφου. Η έκθεση αναμένεται να εγκαινιασθεί στα τέλη Αυγούστου και θα παραμείνει σε λειτουργία ως και το τετραήμερο 15-18 Σεπτεμβρίου 2016, διάστημα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί εφέτος το 8ο Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας, μία από τις κορυφαίες εμπορικές και πολιτιστικές διοργανώσεις. Η σημαντική αυτή εκδήλωση θα συνοδευθεί από έκθεση-αφιέρωμα με έργα μαθητών και φίλων του στον ιστορικό Πύργο του Μαρκέλλου, στο κέντρο της πόλης, καθώς επίσης και από σειρά άλλων εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνεννοήσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα σηματοδοτηθούν με την τοποθέτηση στο παλαιό λιμάνι της Αίγινας του μεγάλου γλυπτού του Μόραλη «Χωρίς τίτλο» του 2004, βασισμένου στο ζωγραφικό του έργο με τίτλο «Αίγινα» (1974), εμπνευσμένο από το λιμάνι του νησιού. Το γλυπτό παραχωρεί ευγενικά η κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη για όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων και κυρίως της έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο ο δήμος βρίσκεται σε συνεννοήσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που κατέχουν πολλά από τα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου, καθώς και με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που εκπροσωπούσε αποκλειστικά τον Μόραλη όσο ζούσε».

HeliosPlus