«Παγιδευμένοι» μέσα στα δίκτυα της παραπληροφόρησης οι πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να μένουν στο λιμάνι του Πειραιά, με επιτήδειους να συνεχίζουν να τους ζητούν να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία, καθώς τους υπόσχονται ότι θα έρθει η μέρα που θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την παρουσία κυκλωμάτων που τους υπόσχονται έναντι αμοιβής να τους περάσουν τα σύνορα και να τους οδηγήσουν ως την Γερμανία.

Όπως κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κ. Αθανάσιος Τσατσουλής «συνάδελφοι μου που κάνουν υπηρεσία στο λιμάνι μου έχουν αναφέρει ότι μέλη ΜΚΟ δυσχεραίνουν το έργο τους».

Ο κ. Τσατσουλής επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν και ορισμένοι που τους ξεσηκώνουν λέγοντας τους να μην φύγουν από το λιμάνι και να μην επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους πάνε σε δομές φιλοξενίας.

Και πρόσθεσε ότι συλλέγει στοιχεία με βάση τις καταγγελίες που του έχουν κάνει οι συνάδελφοι του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.

Όπως λένε στελέχη του Λ.Σ. δεν υπάρχει από κανέναν αρμόδιο φορέα πιστοποίηση για τις ΜΚΟ ή εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη κατάσταση ενώ πρόσφατα υπήρξαν και καταγγελίες από τηλεοπτικά συνεργεία ότι προπηλακίστηκαν από άτομα που δήλωναν «αλληλέγγυοι».

Την ίδια στιγμή οι φορείς του Πειραιά που ασχολούνται με την φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στο λιμάνι βλέπουν αντί να μειώνεται ο αριθμός τους να αυξάνεται, καθώς αρκετοί που είχαν φύγει τις προηγούμενες ημέρες για δομές φιλοξενίας που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας γύρισαν πίσω καταγγέλλοντας απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένη παρουσία αστυνομίας και στρατού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας υπήκοος Αφγανιστάν που βρίσκεται εδώ με την πενταμελή οικογένειά του «δεν έχει έρθει κανένας αρμόδιος να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτές οι δομές φιλοξενίας».

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι βρίσκονται περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 5.467 που ήταν τη Δευτέρα, αν και δυο πλοία που έφτασαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star I» και το «Διαγόρας» δεν μετέφεραν κανέναν πρόσφυγα.
Πάντως στο μεγάλο λιμάνι ζητούν να έρθουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με διερμηνείς για να συζητήσουν με τους πρόσφυγες και να τους πείσουν να πάνε στις δομές φιλοξενίας, γιατί δεν είναι ανθρώπινες οι συνθήκες που μένουν τώρα, στα πατώματα και σε σκηνές σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι αυτό αναμένεται να γίνει το πρώτο 10ημερο του Απριλίου, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί η μεταφορά των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη.
Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των σκηνών που στήνονται έξω από τους χώρους αναμονής επιβατών μέσα στους οποίους μένουν για πολλές ημέρες στο πάτωμα οι πρόσφυγες (ανάμεσα τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά). Σε επιφυλακή βρίσκονται διαρκώς λιμενικοί για την αποφυγή ατυχήματος, καθώς τα παιδιά παίζουν σε σημεία από τα οποία διέρχονται οχήματα όπως νταλίκες, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να πέσουν στη θάλασσα.
Καθημερινά στο λιμάνι βρίσκονται εθελοντές που μοιράζουν ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που συνεχίζουν να φέρνουν απλοί πολίτες, ενώ το ζήτημα του φαγητού το έχει αναλάβει ο Στρατός.

Ερώτηση στη Βουλή

Εν τω μεταξύ για υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τους μετανάστες έκανε λόγο ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, κατά την ομιλία του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό υγείας και συζητήθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Κατσαφάδου ρωτήθηκε τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό «εάν όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, υπόκεινται σε κάποιον υγειονομικό έλεγχο, δεδομένου ότι το επιδημιολογικό προφίλ λοιμώξεων αυτών των ανθρώπων που έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που έχουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες.»

Ο βουλευτής ο οποίος, όπως σημειώνει, «γίνεται καθημερινά αποδέκτης της έντονης ανησυχίας και της ανασφάλειας που εκφράζουν οι πολίτες του Πειραιά όπου υπάρχουν δύο hotspots», κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων που έχει κάνει λόγο για εξάπλωση νοσημάτων, όπως αυτό της ψώρας, αλλά και νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και του υπερσυνωστισμού που υπάρχει στα hotspots.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά, ο βουλευτής τη χαρακτήρισε άθλια, δεδομένου ότι υπάρχει ένας παιδίατρος από το ΚΕΕΛΠΝΟ κι ένας γιατρός από την ΑΕΜΥ.

«Βλέπω ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον Πειραιά το κράτος λάμπει διά της απουσίας του. Σήμερα βρίσκονται πέντε χιλιάδες τριακόσιοι άνθρωποι στον Πειραιά. Η παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαντλείται σε ένα βαν, με έναν παιδίατρο από τις 9.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Επίσης, υπάρχει ένα τροχόσπιτο της ΑΕΜΥ, με έναν γιατρό από τις 8.00΄ μέχρι τις 12.00΄ το πρωί. Αυτή είναι η κρατική παρουσία…. Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι υπάρχουν μόνον δέκα τουαλέτες στην Πέτρινη Αποθήκη και άλλες δέκα στην πύλη Ε2. Υπάρχουν, λοιπόν, συνολικά είκοσι τουαλέτες και πριν από μία εβδομάδα πήγαν άλλες τριάντα χημικές τουαλέτες», επισήμανε ο κ. Κατσαφάδος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των πολιτών του Πειραιά, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος κάποιων επιδημιών θα είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία των hotspots, ενώ εμμέσως παραδέχτηκε ότι δεν γίνεται σοβαρός έλεγχος στους μετανάστες και τους πρόσφυγες».

Όπως υποστήριξε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής, που σε ορισμένες περιοχές όπου φιλοξενούνται αυτοί οι πρόσφυγες είναι προβληματικές, όπως είναι κυρίως στην Ειδομένη», ενώ αναφερόμενος στα νοσήματα που εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, τα χαρακτήρισε ‘’νοσήματα της κοινότητας’’, λέγοντας χαρακτηριστικά πως απλώς «επικρατούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού, δερματολογικές παθήσεις, κακώσεις και σποραδικά κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων.»

Ο κ. Ξανθός απαντώντας στον κ. Κατσαφάδο υποστήριξε πως «εκεί που πρέπει να δοθεί έμφαση είναι να βελτιώσουμε – και πολύ σωστά επιμένετε σ’ αυτό – τους όρους ζωής, διαβίωσης, τροφής και βεβαίως ατομικής υγιεινής αυτών των ανθρώπων».