Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου ζητά η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης

Το σκάφος Ν/Γ 515 εστάλη το καλοκαίρι στη Χίο προς αντικατάσταση του σκάφους Ν/Γ 519, το οποίο μετά από ένα ατύχημα τέθηκε εκτός δράσης μέχρι να γίνει αποκατάσταση της ζημιάς του. Από τότε, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών της Κρήτης, δεν έχει γίνει καμία εργασία «γεγονός το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της επιχειρησιακής δράσης του Ν/Γ 515 όσον αφορά την περιοχή».

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης ρωτά τον Αρχηγό του Σώματος «ο οποίος με προφορική του δέσμευση, μας είχε υποσχεθεί ότι το Ν/Γ 515 το οποίο αντικαθιστά το Ν/Γ 519 της Χίου, θα επέστρεφε στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, όπου και ανήκει, εντός τριών μηνών, από την ημέρα αναχώρησής του την 28/07/2015, πότε θα επιστρέψει στη βάση του».

Όπως λένε είναι το μοναδικό ναυαγοσωστικό που υπήρχε στην Κρήτη, «προκειμένου να εξασφαλισθούν σειρά παραμέτρων ασφάλειας (αστυνόμευση, εύρυθμη λειτουργία υπηρεσίας, επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, αποφυγή δυσμενών σχολίων των πολιτών κ.λ.π.) η οποία έχει εκλείψει έως σήμερα».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι ζητούν επίσημη ενημέρωση για το θέμα επειδή το διάστημα των τριών μηνών εκπνέει εντός ολίγων ημερών και το Ν/Γ 519, «παραμένει ανελκυσμένο στη Χίο χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία απολύτως εργασία αποκατάστασης της βλάβης του».
Επιπλέον επειδή εκτιμάται από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των λιμενικών ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα προτείνουν «την εκ περιτροπής διάθεση αντίστοιχου τύπου σκάφους, και από άλλες υπηρεσίες ώστε το χρονικό διάστημα απουσίας του σκάφους από τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μην δημιουργεί δυσχερή και μακροχρόνια προβλήματα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, παρακαλούμε όπως εξετάσει την δυνατότητα άμεσης διάθεσης ή απόσπασης σκάφους στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, κατηγορίας Α1 ή Α2, ώστε να αποκατασταθεί και το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία».

Για το θέμα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου είχαν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές του Ποταμιού και του ΚΚΕ.