Την οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσε η προαναγγελία από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν.

Σε δηλώσεις του από τις Σέρρες, όπως μετέδωσε το Mega, ο Αρχιεπίσκοπος αμφισβήτησε ότι η κ. Αναγνωστοπούλου έχει τέτοια αρμοδιότητα, σημειώνοντας ότι αρμόδιο είναι το Σύνταγμα και πρέπει οι Έλληνες «να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου».

«Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα, πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου. Το Σύνταγμα λοιπόν κανονίζει ποια είναι η πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική παιδεία, ελληνοχριστιανική. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει» είπε.

Η πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία και προβλέπει ότι οι γονείς θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή χωρίς καμία αναφορά στο θρήσκευμά τους.

Συμπαράσταση της εκκλησίας για το μεταναστευτικό

Εξ’ άλλου, στη συμπαράσταση της εκκλησίας προς τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα αναφέρθηκε από την Κομοτηνή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας για το θέμα αυτό αμέσως μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του ιδίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Καταρχήν θεωρήσαμε ότι είναι κάτι μικρό και προσπάθησε η Εκκλησία μας με όλες της τις δυνάμεις, από άκρο σε άκρο της Ελλάδος, να συμπαρασταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν τις δυσκολίες αυτές της ξενιτιάς. Χωρίς να κάνει διακρίσεις, όπως πάντα, αν είναι λευκοί, αν είναι μαύροι, αν είναι χριστιανοί, αν είναι αλλόδοξοι.

» Το κριτήριο ήταν αυτό που μας είπε ο Κύριός μας, να αγαπάμε τον Θεό μας μέσα από την καρδιά μας, με όλη μας τη δύναμη, και ύστερα τον συνάνθρωπο, όποιος είναι αυτός που είναι πλάι μας. Έτσι η Εκκλησία, από το ένα άκρο ως το άλλο άκρο, άρχισε ένα έργο που σήμερα είναι θαυμαστό. Τη φιλανθρωπία, τη διακονία, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «θα πρέπει να ξέρουμε και εμείς, που έχουμε υπεύθυνες θέσεις και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας άρχοντες, ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο. Μας μεταφέρει στον 5ο και 6ο αιώνα της Δύσεως, τότε που είχαμε τη μετακίνηση των λαών. Για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη εργασία, περισσότερη υπομονή, περισσότερη σύνεση και σοφία».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πληθυσμιακή σύνθεση της Θράκης, ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε τη συνεργασία, την ειρηνική συμβίωση και την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών «ανθρώπων με διαφορετικές τοποθετήσεις», όπως ανέφερε, «ως μία κεκτημένη εμπειρία που θα πρέπει να γίνει υπόδειγμα για το μεταναστευτικό πρόβλημα και την επίλυσή του».

«Μόνο αν αγαπήσουμε και αγαπηθούμε και συνεργαστούμε με θέληση και υπομονή, τότε μπορούν να γίνουν βήματα. Όταν όμως παθαίνουμε αυτισμό και ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του και κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, τότε τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα» κατέληξε.