Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ). Ήδη έγινε το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση νέου μοντέλου στη διαχείριση απορριμμάτων, το οποίο εστιάζει στο τοπικό επίπεδο, τη μικρή κλίμακα και τις ήπιες τεχνικές. Το κείμενο αναθεώρησης ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, με τρία λευκά και καμία αρνητική ψήφο, από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, που αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας Αττικής –απαρτίζεται από τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας, εκπροσώπους 18 φορέων και 28 πολίτες.
Στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, εκτός από τα αστικά απόβλητα, συμπεριελήφθησαν για πρώτη φορά και άλλα, όπως τα βιομηχανικά απόβλητα. Το κείμενο αναθεώρησης βασίστηκε στη μελέτη της Ομάδας Εργασίας του Ενιαίου Διαβαθμιδικού συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η Ομάδα Εργασίας έχει κάνει προτάσεις για τη διαχείριση υπολειμματικών συμμείκτων, με έμφαση στο δίκτυο πράσινων σημείων και την ανάγκη περαιτέρω επεξεργασίας για τα σχέδια διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.
Πάντως, την τελική απόφαση για τον νέο ΠΕΣΔΑ θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και στη συνέχεια το κείμενο αναθεώρησης θα επιστραφεί στον ΕΔΣΝΑ για υλοποίηση. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης θα ολοκληρωθούν με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων – διευκρινίσεων που έχουν υποβάλει οι δήμοι και επεξεργάζεται η Ομάδα Εργασίας του ΕΔΣΝΑ. Την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι δήμοι.
Οι διαδικασίες επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα ώστε να εφαρμοστούν τα σχέδια που θα οδηγήσουν σε μείωση του όγκου απορριμμάτων. Βέβαια, οι επιλογές του τρόπου διαχείρισης συνδέονται και με τη δημοσιονομική στενότητα και με την πολιτική κατεύθυνση για παρέμβαση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων αλλά και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει φλέγον και επιζητά αποτελεσματικές λύσεις. Η διαβούλευση συνεχίζεται. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί κάτι ακόμα, όσο και αν αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια διαδικαστική λεπτομέρεια: η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ιδρύθηκε ως γνωμοδοτικό όργανο για θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος το 2010 και συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Τετάρτη (16.9.2015), οπότε και εγκρίθηκε η εισήγηση για τον νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων…