Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες αφορά το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία τους. Θα έρθει με τη μορφή ενός άρθρου και θα ορίζει ότι παρατείνονται από τις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα οι συμβάσεις για τη μεταφορά μαθητών ώστε να γίνει απρόσκοπτα η όλη διαδικασία που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί μαθητές και γονείς σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι οι συμβάσεις που προϋπήρχαν για τη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία και ταξί έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Το σχέδιο νόμου σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την παράταση των συμβάσεων καθώς και οφειλές και υπερβάσεις που απορρέουν από τις προηγούμενες συμβάσεις της περιόδου 2014-15.

Οι επαναπροσλήψεις απολυμένων και «διαθέσιμων» θα γίνουν, επισήμανε ο κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους για τις προτεραιότητες του υπουργείου. Επισήμανε πως ό,τι έχει δηλωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο είναι μέτρο που δεν ανατρέπει τα δημοσιονομικά της χώρας με δεδομένο ότι θα υπαχθούν στις 15.000 προσλήψεις όπου ήδη έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όσο για τα περί ενστάσεων οι οποίες έχουν προκύψει από δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, σημείωσε ότι αν υπάρξει κανείς που να επιμείνει για το ζήτημα των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των άλλων επαναπροσλήψεων, αυτό θα σχετίζεται με «ιδεοληπτικές εμμονές». «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να θέσει κανείς κάτι τέτοιο» σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Αλλαγές στον «Καλλικράτη» και εκλογές
Η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε αλλαγές στον «Καλλικράτη» ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης στον οποίο συμβάλλουν οι ίδιοι με προτάσεις τους. Στόχος είναι από το 2019, οπότε θα γίνουν οι εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, να λειτουργούν οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης με καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και οικονομική αυτοτέλεια. «Αυτό δεν θα γίνει άμεσα και βιαστικά» σημείωσε ο ΓΓ του υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης, όμως, όπως είπε, ο κ. Βούτσης θα γίνει έγκαιρα ώστε να γνωρίζουν όλοι τους κανόνες.
Είναι αξιοσημείωτη πάντως η αναφορά του κ. Βούτση σε «αποκλιμάκωση του αυτοδιοικητικού χάρτη», κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για «σπάσιμο» δήμων. Στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» θα εκτιμηθούν πολιτισμική, ιστορική κτλ. διάσταση του δήμου για να κριθεί ένα τέτοιο ζήτημα.
Επίσης χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε χρονοδιάγραμμα ή σε συγκεκριμένη δέσμευση, θα τεθεί στον διάλογο για τις θεσμικές αλλαγές το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής.
Πεδίο αξιολόγησης η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Ο συνεκτικός κρίκος, το υπόβαθρο που ενοποιεί επιμέρους ζητήματα (αναδιοργάνωση διοικητικών δομών και εξυπηρέτηση του πολίτη, τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη» κ.ά.), είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το κοινωνικό ζήτημα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, είναι η αιχμή και το πεδίο που θα δοκιμαστεί και θα κρίνεται καθημερινά το υπουργείο.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατάργησης ενίσχυσης για τους ΟΤΑ, ούτε αντικατάστασής της με ανταποδοτικά τέλη ή φορολόγηση από τους δημότες κατ’ ευθείαν στους δήμους. Απάντησε έτσι στο θέμα που είχε φέρει στο προσκήνιο ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος εκφράζοντας τη γνώμη του για ανταποδοτικά τέλη και επικρότησε ως προσωπική του άποψη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
«Τιμούμε τις δικαστικές αποφάσεις για το Ελληνικό, αλλά…»
Σχολιάζοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ελληνικό, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι γενικότερα με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου υπάρχουν εκκρεμότητες που βρίσκονται στο τραπέζι. Υπογράμμισε όμως ότι «τιμούμε τις δικαστικές αποφάσεις αλλά τιμούμε και τα ένδικα μέσα και όλα όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει το κίνημα των πολιτών».
Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία με την ΕΕ και τις δεσμεύσεις για μείωση δαπανών σε υπουργεία και ΟΤΑ ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες. Διευκρίνισε όμως ότι αυτή η μείωση που θα επιχειρηθεί δεν έχει σχέση με μισθολογικές δαπάνες και ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των φορέων.