Την πύλη της Αμυγδαλέζας προς την ελευθερία πέρασαν την Παρασκευή οι πρώτοι 20 μετανάστες από τους περίπου 1.450 που βρίσκονται εκεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αιτούντες άσυλο ή μετανάστες που έχουν ήδη συμπληρώσει το χρονικό όριο διοικητικής κράτησης, ενώ για άλλους είχε υπάρξει απόφαση αναβολής απομάκρυνσης για έξι μήνες.
Αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης που ελήφθη από τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου με στόχο να κλείσει το Κέντρο της Αμυγδαλέζας και παράλληλα να εξετασθεί η εφαρμογή εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και δημιουργία ανοιχτών δομών.
Αρχικά είχε διατυπωθεί η άποψη ότι οι πύλες της Αμυγδαλέζας θα ανοίξουν από την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο η κίνηση αυτή έγινε πολύ νωρίτερα.
Θρυαλλίδα ήταν ο θάνατος τριών αλλοδαπών (ένας από παθολογικά αίτια και δύο λόγω αυτοκτονίας) ενόσω βρίσκονταν υπό διοικητική κράτηση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε η άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης που επέτρεπε κράτηση για χρονικό διάστημα ακόμη και πέραν των 18 μηνών, η άμεση απελευθέρωση και παραπομπή σε δομές φιλοξενίας των ευάλωτων ομάδων, η απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο καθώς και όσων η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των έξι μηνών. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επεσήμανε ήδη ότι αυτές οι πρωτοβουλίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.