από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Αθώα παιδιά υπό κράτηση ως και 8 μήνες στην Αμυγδαλέζα

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης και τεράστιες ελλείψεις για τους ανήλικους αλλοδαπούς
Αθώα παιδιά υπό κράτηση ως και 8 μήνες στην Αμυγδαλέζα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου η αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων κυρία Μαρία Ηλιοπούλου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, συνοδευόμενοι από τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο και τη Φιλαρμονική του δήμου, επισκέφθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα τους χώρους όπου «φιλοξενούνται» οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες. 

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Ηλιοπούλου, η επίσκεψη οργανώθηκε για «να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη επαφή και μια μικρή νότα ψυχαγωγίας». Η κατάσταση όμως που αντίκρισαν δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για νότες ψυχαγωγίας.

«Την ημέρα που επισκεφθήκαμε το Κέντρο βρίσκονταν εκεί περίπου 150 παιδιά, ηλικίας 10-16 ετών, πολλά από τα οποία ήσαν ξυπόλυτα. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε χώρους που θυμίζουν στρατώνες. Υπάρχουν χώροι ανοιχτοί με κρεβάτια στη σειρά και μικρότερα δωμάτια. Υπάρχει και μία τραπεζαρία όπου σιτίζονται. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να κρατούνται αυτά τα παιδιά όλα μαζί και μάλιστα σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια για όλα» λέει η κυρία Ηλιοπούλου.   

«Τα παιδιά αυτά μας εκλιπαρούσαν για μια μπάλα, για ένα παιχνίδι, για οτιδήποτε θα μπορούσε να τα απασχολήσει τις ατέλειωτες ώρες που περνούν κρατούμενα. Και μιλάμε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δει τους γονείς τους να πνίγονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ελλάδα. Είναι παιδιά που έχουν ζήσει τραγικές εμπειρίες και είναι ψυχικά τραυματισμένα» τονίζει η κυρία Ηλιοπούλου, η οποία κάνει έκκληση για μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, η κράτηση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να διαρκεί για το ελάχιστο διάστημα.

Τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές. Στο Κέντρο μεταφέρονται τα παιδιά από κέντρα υποδοχής που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές, όπως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο μέσος όρος κράτησης στο Κέντρο είναι δύο μήνες, αλλά πολλά από αυτά τα παιδιά παραμένουν εκεί και για έξι ή και οκτώ μήνες, δεδομένων των τραγικών ελλείψεων της χώρας μας σε δομές που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Τις ημέρες που η βαρυχειμωνιά έπληττε την Αττική, οι χώροι που διαβιώνουν τα παιδιά δεν είχαν θέρμανση. Τελικά με τη βοήθεια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα εξασφαλίστηκε ένας τόνος πετρέλαιο, ο οποίος όμως τελειώνει, και οι άνθρωποι που εργάζονται στο Κέντρο εκφράζουν την αγωνία τους για το πώς θα εξασφαλίσουν τη θέρμανση το επόμενο διάστημα.

Στο Κέντρο λειτουργεί και μια τάξη προετοιμασίας πιθανής ένταξης των παιδιών σε κάποιο από τα διαπολιτισμικά σχολεία. Στην τάξη κάνουν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών. Οπως αναφέρουν άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους, τα παιδιά ζουν μια κατάσταση «κράτησης», γεγονός που δημιουργεί θλίψη και θυμό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ενδύματα, ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα, είδη υγιεινής, κλινοσκεπάσματα και είδη δημιουργικής απασχόλησης που θα τα βοηθούσαν να περάσουν την ώρα τους λίγο πιο ευχάριστα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγγέλλει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, συλλαμβάνονται από τις Αρχές για παράνομη είσοδο και κρατούνται διοικητικά για σημαντικό χρονικό διάστημα και σε ακατάλληλο περιβάλλον ώσπου να ληφθεί απόφαση για την τοποθέτησή τους σε κάποιον χώρο φιλοξενίας ή να αφεθούν ελεύθεροι.

Η Αρχή τονίζει ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στους χώρους κράτησης απέχουν από αυτές που ανταποκρίνονται στις ηλικιακές ανάγκες και στα δικαιώματά τους» και προτείνει την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει δυνατότητα παράτασης της διοικητικής κράτησης ανηλίκων ως και τους 12 μήνες έτσι ώστε οι ανήλικοι να παραπέμπονται το ταχύτερο δυνατόν σε κατάλληλες δομές.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Οσον αφορά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Κέντρο η κοινωνική λειτουργός κυρία Παναγιώτα Σιαφάκα συγκέντρωσε σε έναν κατάλογο τις μεγαλύτερες από αυτές. Οσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την κυρία Σιαφάκα στα τηλέφωνα: 210 2404.063 και 6981 583.271.

Ρουχισμός

 • Παντελόνια: 30 παντελόνια Νο 34, 60 παντελόνια Νο 30, 50 παντελόνια Νο 29, 60 παντελόνια Νο 31.
 • Φόρμες: 100 φόρμες medium, 50 φόρμες large, 50 φόρμες small.
 • Μπλούζες: 100 μπλούζες large, 50 μπλούζες small, 50 μπλούζες medium.
 • Εσώρουχα: 50 φανελάκια medium, 20 φανελάκια large, 20 μποξεράκια medium, 20 μποξεράκια large, 200 ζευγάρια κάλτσες, 200 πετσέτες προσώπου. 
 • Υποδήματα και παντόφλες:  Νο 40 - 30 ζευγάρια, Νο 41 - 50 ζευγάρια, Νο 42 - 50 ζευγάρια, Νο 39 - 20 ζευγάρια, Νο 38 - 20 ζευγάρια, Νο 43 - 30 ζευγάρια.
 • Ακόμη, 200 σετ σεντόνια - μαξιλαροθήκες και 200 πετσέτες προσώπου και σώματος, καθώς και στρώματα, κουβέρτες, παπλώματα και υπνόσακοι.
 • Οσον αφορά φάρμακα υπάρχουν οι εξής ανάγκες, μια και το Κέντρο Κράτησης δεν διαθέτει: Creme Propiogenta, Creme Fusicort, Creme Fucidin, Solution Betadine, Scrub Betedine, Tab Depon, Sir Depon, Sir Ponstan, Tab Panadol απλά, Τab Panadol extra, Tab Amoxil, Tab Ceclor, Sir Bisolvon, Sir Sinecod, Tobrex (σταγόνες), Tobradex (σταγόνες), Tab Zirtec, Sir Atarax, Tab Xozal, Tab Augmentine, Tab Zantac.
 • Ακόμη, όσον αφορά φαγητό, χρειαζόμαστε σοκολάτες, δημητριακά, κρουασάν, πατατάκια και μπισκότα που τρώνε οι ανήλικοι και δυστυχώς δεν μπορούν να τους τα παρέχουν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. 
 • Για την επικοινωνία τους θα χρειαστούμε τηλεκάρτες ΟΤΕ (400 τεμάχια) ή κάρτες ομιλίας Beto των 5 ευρώ με τις οποίες μιλάνε στις χώρες τους για περίπου 120 λεπτά (400 τεμάχια) με σκοπό να τις κρατήσουν αναλογικά περίπου τρεις μήνες.
 • Γίνεται προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησής τους και θα χρειαστούμε σχολική - γραφική ύλη (στυλό, μαρκαδόρους, νερομπογιές, μολύβια, γόμες, τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής κ.ά.), καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία και μπάλες.
 • Τέλος, θα ήταν πολύ βοηθητικό αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν 5 Playstation, 5 τηλεοράσεις 40 ιντσών και 5 H/Y έτσι ώστε να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους ώσπου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστάτωση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα 
ΠΑΣΟΚ: Στην Αμυγδαλέζα δεν εφαρμόστηκε ο νόμος  
Ελεύθεροι από την Αμυγδαλέζα οι πρώτοι 20 μετανάστες 
 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  στα ναζιδια δεν αρεσει ο ανθρωπισμος | 23/01/2015 12:27
  λογικο καθως οι ιδιοι ειναι υπανθρωποι και ως τετοιοι θα αντιμετωπιστουνε, πηγαδα 2.0 προσεχως και αυτη τη φορα δεν θα γινει μιση δουλεια
  zaglos swedish nazi queen
  απάντηση35
   
   
  souler | 23/01/2015 02:08
  43 noumero, brwmopodara etsi? Kala polloi 18 dhlwnoun anhlikoi. einai klasiko kolpo. Mexri kai autos pou biase kai skotwse thn kopela, phge na to kanei... Parolauta apo oso 3erw an peis apo poia xwra eisai se bazoun se aeroplano kai pas pisw, giati den lene?
  souler
  απάντηση39
   
   
  Έξω οι λάθρο! | 22/01/2015 03:30
  Να πάνε στις πατρίδες τους!
  Αρκετά τους πληρώσαμε
  απάντηση617
   
   
   
  Λαθροπροπαγάνδα προς αφελείς για την καταστροφή της χώρας μας, πάγιο στόχο αριστερών υποκριτών | 20/01/2015 23:44
  Τι θα πει αθώα παιδιά; Δεν κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα αλλά η παρουσία τους στη χώρα μας είναι η ίδια παράνομη! Πολλά δεν ευθύνονται γιατί τα έφεραν μεγάλοι, όμως πολλά διέπραξαν τα ίδια το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα. Φυσικά και πρέπει να κρατηθούν όλοι μέχρι να απελαθούν, όπως και οι ενήλικες, για τους οποίους μάλιστα η ίδια η εισβολή στη χώρα μας είναι τιμωρητέο ποινικό αδίκημα. Να ταυτοποιηθούν, να προειδοποιηθούν ότι αν ξανασυλληφθούν σαν παράνομοι εισβολείς αυτό θα έχει βαρύτερες νομικές συνέπειες, να πληρώσουν το κόστος αποστολής πίσω από εκεί που ήλθαν (αφού έχουν να πληρώσουν διακινητές, θα μπορούν και τις αρχές!) και να απελαθούν πάραυτα! Και καλά ξεκουμπίδια!
  Ιστορικός
  απάντηση1162
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  πόσο αδιάβαστοι είμαστε! | 20/01/2015 09:43
  Δεν έχουμε διαβάσει, εμείς οι έλληνες, δυστυχώς, και έτσι δεν έχουμε ιδέα για το πόσο γρήγορα μπορούμε για πλάκα να βρεθούμε στη θέση εκείνου που κοροϊδεύουμε. Ο πόνος είναι ιερός ανεξάρτητα από την απόδοση ευθυνών. Χαίρομαι που τα παιδιά μου δεν έχουν χλιδάτα δωμάτια και στριμώχνουν τα ετοιμόρροπα επιπλάκια τους όπου μπορούν, γιατί έτσι μπορεί να καταλάβουν τα προσφυγάκια και να στείλουμε μαζί κάτι.
  μαμά
  απάντηση4416
   
   
   
  Τα παράπονα στους γονείς τους. | 20/01/2015 08:46
  Αυτοί φέρους ακέραια την ευθύνη, όχι η πατρίδα μας. Είναι λαθρομετανάστες και υφίστανται τις συνέπειες.
  Α.Χ.
  απάντηση26120
  Απαντήσεις  6 | Εμφάνιση όλων
   
-