Καζάνι που βράζει είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, με το μέτωπο των καταλήψεων να διευρύνεται, ενώ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για την εξυπηρέτηση των μετεγγραφών.

Οι αντιδράσεις έχουν φουντώσει μετά την πρόταση των πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία πολλοί ερμήνευσαν ως πρόταση για για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, στο ΕΚΠΑ η πρυτανεία υπογράμμισε ότι το ίδρυμα θα βρεθεί σε «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας» αν δεν φροντίσει η Πολιτεία να το ενισχύσεις με χρήματα, υπαλλήλους και καθηγητές.

Ντόμινο καταλήψεων

Υπό κατάληψη βρίσκονται από τις προηγούμενες ημέρες η Νομική Σχολή, η Σχολή Επιστημών Υγείας, το Μαθηματικό Τμήμα και η Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, ενώ την παρασκευή έλαβαν απόφαση για κλείσιμο της σχολής ως τις 25 Νοεμβρίου και οι φοιτητές του Χημικού Αθήνας.

Καταλήψεις προγραμματίζονται άμεσα και σε άλλα ιδρύματα, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο που είναι κλειστό σήμερα, Παρασκευή, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Γεωπονικό. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι φοιτητές στη Μυτιλήνη προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη κτιρίου του ιδρύματος, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρύτανης του ιδρύματος στη ροδιακή εφημερίδα «Δημοκρατική».

Εδώ και ημέρες τελούν υπό κατάληψη το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου κινδυνεύει και το εξάμηνο καθώς η κατάληψη είναι σε εξέλιξη έξι εβδομάδες για άλλους λόγους) και τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Το πρωί της Πέμπτης φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) κατέλαβαν συμβολικά για λίγο την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και για σήμερα, Παρασκευή, οργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε τελικά την Πέμπτη, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που διακόπηκε βίαια την Τετάρτη από ομάδα φοιτητών που απαιτούσε από τα μέλη του σώματος να καταδικάσουν την πολιτική Φορτσάκη και τα πρόσφατα κείμενα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου συμμετείχαν τα εννέα απο τα 14 μέλη της και πήραμε πολλές αποφάσεις για την τρέχουσα λειτουργία του ιδρύματος και για όσα συμβαίνουν στην Παιδεία. Ζητήσαμε δε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη και να συνεργαστούμε χωρίς βίαιες αντιδράσεις για το καλό του πανεπιστημίου» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας στο Βήμα.

Οι πιο πολλές, πάντως, από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ λειτούργησαν την Πέμπτη, καθώς οι φοιτητές που κάνουν κατάληψη άνοιξαν το κτίριο στο κοινό.

Πρυτανεία ΕΚΠΑ για φοιτητικούς συλλόγους

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Φορτσάκης επιχείρησε πάντως να περιορίσει το μέτωπο των φοιτητικών αντιδράσεων, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση, όπως του καταλογίζουν, να καταργήσει τους φοιτητικούς συλλόγους.

«Ως προς το θέμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που προτάθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πρυτανείας διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όρους θέτει το ΕΚΠΑ για τις μετεγγραφές

Τέσσερις προϋποθέσεις για να γίνουν οι μετεγγραφές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έθεσαν οι πρυτανικές αρχές, κάνοντας λόγο για «αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας» αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος ζητούν:

  • Επαρκή χρηματοδότηση με βάση συγκεκριμένη επιχορήγηση ανά μετεγγραφόμενο, η οποία θα επιτρέψει την κάλυψη στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών και εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής ως προς τις (α) ήδη υποχρηματοδοτούμενες και (β) τις πρόσθετες πλέον διοικητικές, εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δραστηριότητες
  • Επιστροφή όλων των διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Εξασφάλιση ικανού αριθμού διδακτικού προσωπικού με την προκήρυξη θέσεων καθηγητών
  • Δυνατότητα πρόσληψης εκτάκτου διδακτικού προσωπικού καθώς και προσωπικού για τη διεξαγωγή του πρόσθετου εργαστηριακού έργου και των επιπλέον πρακτικών ασκήσεων.