Ενόχους εξ αμελείας για την πρόσκρουση και βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond έκρινε την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείου Πειραιά τον πλοίαρχο και τον αξιωματικό Ναυτιλίας, ενώ ένοχος για εξ αμελείας πρόκληση ρύπανσης με αναστολή κηρύχθηκε ο διευθυντής επιχειρήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας. Το δικαστήριο επίσης έκρινε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο.
Επιπλέον αθώοι κηρύχθηκαν ο τεχνικός διευθυντής και οι δύο νόμιμοι εκπρόσωποι των διαχειριστριών εταιρειών, καθώς και ο επιθεωρητής του νορβηγικού Νηογνώμονα.
Στον πλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα, στο διευθυντή επιχειρήσεων της διαχειρίστριας, ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και στον αξιωματικό ναυτιλίας, ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή.
Στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου «ότι η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond σέβονται απόλυτα την απόφαση του Εφετείου Πειραιά και αισθάνονται ικανοποίηση για την αθώωση των στελεχών τους».
Ανέφεραν επίσης, ότι είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προκειμένου να εξεταστεί από κοινού πλάνο αναβάθμισης των υπαρχόντων υποδομών και σωστικών μέσων στη Σαντορίνη, ώστε να αποφευχθεί παρόμοιο ναυτικό ατύχημα, με γνώμονα την ασφάλεια όχι μόνο των κρουαζιερόπλοιων, αλλά όλων όσων επισκέπτονται το νησί.