Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τα συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Από τις 12 το μεσημέρι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, που μαζί με ομοσπονδίες και ενώσεις του Τύπου είχαν κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 από την πλατεία Κλαυθμώνος και γύρω στις 2 οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν οι απολυμένες καθαρίστριες, ζητώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που έχει διατάξει την επαναπρόσληψή τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν σχολικοί φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα στα Προπύλαια πραγματοποίησαν συγκέντρωση κατά της διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε απεργία από σήμερα και έως την Παρασκευή.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο,κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και του «μαύρου» στην ΕΡΤ. Στάση εργασίας κήρυξαν οι ενώσεις και ομοσπονδίες στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ: «Δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουμε απεργιακά στους δρόμους του αγώνα στις 11 Ιουνίου, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Στις 11 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από «το μαύρο» της μνημονιακής κυβέρνησης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και βρίσκει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να συνεχίζουν τον αγώνα για τις δουλειές τους, την αξιοπρέπειά τους και την πραγματική ενημέρωση.

»Οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν καθημερινά, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, ενάντια στην παράνομη άρνηση του Στουρνάρα να υλοποιήσει την απόφαση των δικαστηρίων.
»Οι 1500 απολυμένοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται στους δρόμους μαζί με τις καθαρίστριες, έξω από το υπ. Οικονομικών για το δικαίωμα στη δουλειά. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στις επάλξεις για να μην απολυθεί κανένας καθηγητής.
»Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, παρόλη την μαζική αποδοκιμασία της στις πρόσφατες εκλογές συνεχίζει να υλοποιεί τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων, την Παιδεία και την Υγεία. Και από δίπλα έρχεται και η επιπλέον διάλυση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι αν δεν του σταματήσουμε με τους αγώνες μας δεν πρόκειται να σταματήσουν τις βάρβαρες πολιτικές τους. Θα συνεχίσουν να ακολουθούν πιστά τις προσταγές του Σόιμπλε που ζητάει νέες θυσίες από τον λαό, θα φέρουν νέα μνημόνια και νέες επιθέσεις».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ «η 11η Ιουνίου δεν είναι «μία ημέρα- σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης» όπως ισχυρίζονται. Είναι μια μαύρη μέρα-όνειδος για τη Δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα».

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ τονίζουν πως η «συμβολική εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο είναι γιορτή και κραυγή αντίστασης. Γιορτή για τον δίκαιο αγώνα που συμπληρώνει 12 μήνες και συνεχίζουμε, με πολύ κόπο και αυταπάρνηση να δίνουμε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Κραυγή αντίστασης στο μαύρο που έχει πλακώσει τις ζωές όλων των Ελλήνων».

Αργότερα το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο έξω από το ραδιομέγαρο στην Αγ. Παρασκευή.

Στην κινητοποίηση καλούν: ΠΟΣΠΕΡΤ – ΠΟΕΣΥ – ΠΟΕΠΤΥΜ – διοικητικοί ΕΚΠΑ – απολυμένες Καθαρίστριες υπ. Οικονομικών – ΕΙΝΑΠ – ΔΙακλαδική Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Διαθεσίμων-Απολυμένων (ΔΙΑΣΕΔΑ) – Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες- ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – με τη στήριξη του ΕΚΑ.

Ανακοινώσεις από τα κόμματα

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ,τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος «από την επίθεση του κ. Σαμαρά στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης». «Ένας χρόνος», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «που συνεχίζεται ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, ο οποίος ξεπερνά το αίτημα για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης και ανατροπής, για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανεξάρτητη, πλουραλιστική, στην υπηρεσία του πολιτισμού και της δημοκρατίας».

Κορυφαία πράξη θεσμικού αυταρχισμού χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) το κλείσιμο της ΕΡΤ πριν από ακριβώς ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για έναν «ξαφνικό θάνατο».

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν «μαύρο» στη δημοκρατία, αλλά και «μαύρο» στην ιδιωτική ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων, που απολύθηκαν εν μια νυκτί και δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ αποχώρησε από την τότε τρικομματική κυβέρνηση, καθώς δεν μπορούσε «να αποδεχθεί μονομερείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που κατέλυαν κάθε έννοια κυβερνητικής συνεργασίας, επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν σχέση με οριζόντιες απολύσεις και λογικές πυγμής».