Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής αγρότες από νομούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο φόρο στα ακίνητα και στα αγροτεμάχια. Οι αγρότες από την Κρήτη έφτασαν στον Πειραιά τα ξημερώματα.

Λόγω της κινητοποίησης η Τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία στην λεωφόρο Βασ.Σοφίας από την λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Ακαδημίας στο ρεύμα προς Χίλτον.

Στην οδό Σταδίου, η αστυνομία είχε μπλοκάρει φορτηγό με πορτοκάλια και οι αγρότες μετέβησαν εκεί, για να μεταφέρουν με τα χέρια τα φρούτα στην πλατεία Συντάγματος και να τα μοιράσουν στους περαστικούς.

Ακολούθως και μετά την ανένδοτη στάση της αστυνομίας οι αγρότες από την Κρήτη μαζίμε τους συναδέλφους τους από την Πελοπόννησο πήραν τα κιβώτια με τα πορτοκάλια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από τα λουλουδάδικα, υπήρχε μπλόκο των ΜΑΤ που δεν επέτρεψε στους αγρότες να συνεχίσουν προς τη Βουλή και υπήρξαν, για αρκετή ώρα, επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών.

Μέχρι τις 14.30 ήταν ανοιχτή η Αμαλίας ωστόσο παρέμεινε κλειστή η Βασ. Σοφίας, μπροστά από λουλουδάκικα.

Στη Βουλή μετέβη αντιπροσωπεία των αγροτών προκειμένου να επιδόσει ψήφισμα. Στις 14.35 ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στη Βουλή και η αντιπροσωπεία ενημερώνει τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο οι αγρότες κατευθύνθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας εμπρός από τον Άγνωστο Στρατώτη και κατά την απώθησή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, άντρας των ΜΑΤ τραυμάτισε με γκλομπ έναν αγρότη στο κεφάλι. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Οι αγρότες παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ η λέωφόρος Αμαλίας παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Εκατοντάδες αγρότες από τη Κρήτη έφτασαν νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με τα πλοία της γραμμής, στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που τους μετέφεραν στη πλατεία Συντάγματος όπου ανέμεναν τους αγρότες από τις άλλες περιοχές. Οι κρητικοί μάλιστα έφεραν μαζί τους κρασί, τσικουδιά και διάφορους μεζέδες τους οποίους τοποθέτησαν σε τραπεζάκια στην πλατεία.

Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση.