Το δεκαετούς διάρκειας αναπτυξιακό σχέδιο «έργο Αθήνα», προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την διαχείριση της κοινωνικήςκρίσης παρουσίασαν την Πέμπτη στην Τεχνόπολη ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, κ. Γιοχάνες Χαν.

Όπως τόνισε ο κ. Καμίνης, μιλώντας στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησηςμε θέμα:«Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη στην πράξη: το παράδειγμα της Αθήνας», το «Έργο Αθήνα» αποτελεί τη μετάβαση της πόλης σε μια νέα φάση τόσο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη όσο και την επιχειρηματική δράση νέων δυναμικών κοινωνικών ομάδων.
«Το «Έργο Αθήνα» έχει στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και θεωρούμε πολύ ενθαρρυντικά τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Θέλουμε να βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης και ολιστικής προσέγγισης της πολιτικής αστικής ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ανά την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής ενσωμάτωσης, που αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα, πρέπει να περιλαμβάνουν ελκυστικές επενδύσεις και να ενθαρρύνουν μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε ο κ. Χαν.
Πρόκειται για ένα δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην πόλη και, μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων αποτελεί καινοτομία, «καθώς πρώτη φορά δήμος της χώρας χρηματοδοτείται απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σύμφωνα με τον δήμο, το σχέδιο – μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει έργα όπως η δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, έργα δημιουργικής βιομηχανίας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας και αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών, αλλά κι έργα υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανανέωσης ή επέκτασης υποδομών κοινής ωφέλειας.
Οι άξονες του σχεδίου είναι τέσσερις, με προτεραιότητα την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού και την διαχείριση της κοινωνικήςκρίσης.
Ειδικότερα, για την ανταγωνιστικότητα και την Επιχειρηματικότητα προτείνεται η ενίσχυση των κλάδων αιχμής της τοπικής οικονομίας, η αξιοποίηση σημαντικών υποδομών του κέντρου της Αθήνας με στόχο τη μετατροπή τους σε «φυτώρια» επιχειρηματικότητας και ο σχεδιασμός δράσεων για την ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.
Για την ποιότητας ζωής σχεδιάζονται έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας και η εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών, ενώ για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προωθούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, μέσω αναπλάσεων, βελτιώσεων και ανακτήσεων δημόσιων χώρων.
Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμο, για την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης προχωρούν επενδύσεις για την αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική ένταξη και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
«Εκπονούνται πλήθος προγραμμάτων, που αφορούν σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ένταξη των ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας, καθώς και ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και καταπολέμησης της φτώχειας, ενώ αναπτύσσεται σχέδιο για ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας για την Υγεία» αναφέρει ο δήμος.
Το «Έργο Αθήνα» τελεί υπό την διαχείριση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει 72 έργα και χρηματοδοτείται από με 120 εκατομμύρια ευρώ από το το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ήδη, υλοποιούνται 16 έργα προϋπολογισμού €38 εκατ., όπως όπως βιοκλιματικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, αποκατάσταση και ανακατασκευές κτιρίων, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων κτλ. Μέχρι το τέλος του έτους θα δημοπρατηθούν άλλα 24 έργα προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, ενώ μελετώνται άλλα 32 έργα.
«Με το «Έργο Αθήνα» εκατοντάδες νέοι άνθρωποι θα βρουν στέγη, επαγγελματική καθοδήγηση και εργαλεία για να δοκιμάσουν και να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα. Οι δομές που θα δημιουργήσει ο Δήμος θα βοηθήσουν παρά πολύ την ουσιαστική ωρίμανση του οικοσυστήματος και πραγματικά αν υλοποιηθούν σωστά τα πλάνα του Δήμου μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις δομές αυτές μια νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών, με ό,τι οφέλη αυτό μπορεί να παράξει για την πόλη και την οικονομία» είπε ο συνιδρυτής του Οργανισμού προώθησης της επιχειρηματικότητας Industry Disruptors Game- Changers, κ. Μιχάλης Στάγκος.
«Μέσα από το «Έργο: Αθήνα» μπορούμε και ελπίζουμε και εμείς να βοηθηθούμε στον τομέα την ανεύρεσης και εξασφάλισης πόρων που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια συμπολιτών μας να κάνουν βήματα που θα τους βγάλουν από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Πέρα από τους πόρους όμως, εξίσου κρίσιμο θεωρούμε τη δικτύωση με άλλους φορείς και ανθρώπους που είναι ενεργοί στον τομέα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» σημείωσε ο διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού του δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ», κ. Χρήστος Αλεφάντης.