Αρκετές εταιρείες οφείλουν δεδουλευμένα στα πληρώματά τους, όπως καταγγέλλουν στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Παράλληλα η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε συνδικαλιστική παρέμβαση στον καταπέλτη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΠΡΩΤΕΑΣ» στη γραμμή Βόλου – Σκιάθου, αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν προχωρήσει σε εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών στο πλήρωμα, ενώ παράλληλα για το θέμα ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων, ενός από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ, κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στο οποίο συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας κ. Γιάννης Χαλάς, επισκέφθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ύστερα από καταγγελίες μελών της το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Πρωτέα» οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών και δεν έχει καταβάλει τα δώρα δύο χρόνων.
Η Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων τονίζει επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι η διαχειρίστρια εταιρεία, προβαίνει σε συστηματικές παραβιάσεις των ωρών εργασίας με απειλές για απολύσεις προς το πλήρωμα.
Ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΟ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα, τόνισε ότι πλέον με το νέο νομικό καθεστώς αν ένας ναυτικός στον οποίο δεν έχει καταβληθεί το δώρο την ημέρα που ορίζει ο νόμος και δεν έχει προχωρήσει ο ίδιος σε καταγγελία την ίδια ημέρα, δεν μπορεί να υπάρξει η αυτόφωρη διαδικασία για τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Από εκεί και πέρα για να διεκδικήσει κάποιος ναυτικός το δώρο του ή τα δεδουλευμένα του θα πρέπει να υποβάλει αγωγή εναντίον της εταιρείας και να ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
Ωστόσο λόγω της περιόδου την οποία διανύουμε, τονίζει ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΟ, συνήθως κανένα από τα πληρώματα υπό τον φόβο της απόλυσης δεν προχωρά σε δικαστική διένεξη με την εργοδότρια εταιρεία, με αποτέλεσμα ο ναυτικός να είναι πάντα ακάλυπτος.
Εν τω μεταξύ στάση αναμονής τηρεί το υπουργείο Ναυτιλίας για την καταγγελία ναυτεργατικών σωματείων σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων στο δεξαμενόπλοιο «Θησέας». Όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου έχουν ενημερωθεί πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξεδήλωσε πρόθεση καταβολής χρημάτων στους ναυτικούς έως την ερχόμενη Δευτέρα. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, όπως σημείωναν, τότε θα κινηθούν διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές για το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «Πηνελόπη Α».