Τρείς νεκροί – ένας άνδρας και δύο γυναίκες και ένας αγνοούμενος (οι έρευνες συνεχίζονται έως και το μεσημέρι της Κυριακής) είναι ο έως τώρα απολογισμός της φονικής καταιγίδας που έπληξε την Παρασκευή το απόγευμα τη Ρόδο.

Νεκρός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο ένας από τους δύο αγνοούμενους άνδρες, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας στη Ρόδο.

Πρόκειται για τον 67χρονο, σύζυγο της 54χρονης γυναίκας που εντοπίστηκε νεκρή το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή των Μαριτσών.

Οι δύο τους επέβαιναν στο αυτοκίνητό τους, το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου.

Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκε και το αυτοκίνητό του.

Αρχικά οι πυροσβέστες, στις 11 το βράδυ της Παρασκευής, είχαν ανασύρει από κοίτη χειμάρρου στη Γέφυρα Μαριτσών -μεταξύ Παστίδας προς Κρεμαστή- στην περιοχή της Ιαλυσού Ρόδου, 54χρονη γυναίκα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Σάββατο το μεσημέρι ενημερώθηκαν οι πυροσβέστες ότι στην ίδια περιοχή αγνοούνταν ένα ζευγάρι. Ετσι εκτιμάται πως η 54χρονη είναι η γυναίκα που αγνοείτο και γίνονται έρευνες για τον σύζυγο της.

Η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή δεν οδηγούσε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ροδιακή», οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν τους αξιωματικούς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που ασχολούνται με την υπόθεση στην εκτίμηση ότι βρέθηκε στο σημείο κοντά στο ποτάμι με τα πόδια και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Επίσης τα ξημερώματα του Σαββάτου βρέθηκε νεκρή η 27χρονη δασκάλα, μία από τους τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στον χείμαρρο της Κρεμαστής, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε το νησί. Ο 30χρονος δάσκαλος που σώθηκε την τελευταία στιγμή περιέγραψε τον εφιάλτη που έζησε, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 50χρονος καθηγητής αγγλικών.

Εξακολουθεί να αγνοείται ένας 53χρονος καθηγητής, ο οποίος επέβαινε μαζί με την άτυχη 27χρονη εκπαιδευτικό στο ΙΧ που παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 53χρονου συνεχίζονται.

Στην κατάθεσή του στο ΑΤ Ιαλυσού που μεταφέρθηκε, ο 30 χρόνος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πως έγινε το κακό: Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ροδιακής» στις 4.30 όταν δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού που το νερό φαίνονταν να είναι χαμηλό. Σε κάποια στιγμή το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν από το αυτοκίνητο. Ο ίδιος πρόλαβε και γαντζώθηκε σε ένα σημείο από τα πέδιλα της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα. Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του, που επίσης βγήκαν από το αυτοκίνητο, στάθηκαν για λίγο και μετά χάθηκαν από τα μάτια του!

Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο ίδιος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής, δίπλα από τη γέφυρα και σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου που από κοινού ζητούσαν εναγωνίως να γίνουν έρευνες για την διάσωση των ανθρώπων αυτών.

Κυπρία η μία γυναίκα

Κυπρία είναι η μία γυναίκα από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, στην πρωτοφανή κακοκαιρία. Πρόκειται για την Καλλιόπη Φειδία – Παναγιώτου από τη Λεμεσό, 57 ετών, μόνιμη κάτοικο Ρόδου από το 1981. Ηταν παντρεμένη και είχε δύο παιδιά. Ηδη στη Ρόδο μεταβαίνουν οι συγγενείς της όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Μαζί με την αδελφή της ήταν ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Κυπρίων Ρόδου, ενώ ο ελληνικής καταγωγής σύζυγός της, Γιάννης Μπαϊράμης, διευθυντή του Επιμελητηρίου Δωδεκανησίων, ο οποίος παρασύρθηκε από τον χείμμαρος αγνοείται.


Σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το πρωί του Σαββάτου μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα ομάδα 10 πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, ώστε να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού στις έρευνες για τον εντοπισμό του καθηγητή.

Ακόμη μετά από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για συνδρομή στις έρευνες που διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΛ.ΑΣ, ξεκίνησαν έρευνες, από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Κρεμαστής Ρόδου.

Την Κυριακή θα μεταβεί στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος θα μεταβεί στο νησί.

Η επόμενη μέρα έφερε στο φως τις καταστροφές

Δραματική κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο βόρειο κομμάτι της Ρόδου και συγκεκριμένα στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Πεταλούδες με δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Ζημιές υπάρχουν και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση. Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φιλοξενούνται αυτή προς το παρών σε δύο ξενοδοχεία που παραχωρήθηκαν από επιχειρηματίες του νησιού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νησί (που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ όλοι οι φορείς όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Ρόδου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (με την γενική γραμματέα κυρία Χριστιάνα Καλογήρου να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νησί) συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Σημειωτέων ότι το μεσημέρι του Σαββάτου η βροχή συνεχιζόταν -σε μικρότερη ένταση- κάτι που δυσχέραινε το έργο των σωστικών συνεργείων.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης σημείωσε πως πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο vima.gr, είπε ότι το πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν είναι η λάσπη και οι ζημιές στους κεντρικούς δρόμους. Τα μηχανήματα προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους από εκτεταμένες κατολισθήσεις ενώ γίνεται αγώνας να προλάβουν άλλες, σε περίπτωση που τη νύχτα επιστρέψουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Όπως τόνισε χτυπήθηκε αστική περιοχή, ενώ σε απόσταση επτά χιλιόμετρα απόσταση είναι τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Μαρτυρίες κάνουν λόγο επίσης για αυτοκίνητα σταθμευμένα ή εν κινήσει που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών οχημάτων.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 290 κλήσεις για παροχές βοηθείας, για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από αυτοκίνητα, κυρίως στις περιοχές Ιαλυσός, Κρεμαστή και Παραδείσι.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε γενική επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ρόδου, ενώ συγκροτήθηκαν 15 συνεργεία με 35 πυροσβέστες, με τη συνδρομή ομάδας 30 στρατιωτών, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για παρασύρσεις αυτοκινήτων σταθμευμένων ή εν κινήσει από τα ορμητικά νερά και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών.

Στην περιοχή Ιαλυσός πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και καταστήματα ενώ λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και ζημιές στο οδικό δίκτυο σε αρκετές περιοχές του νησιού.