«Πακέτο» συνεργασίας στις τεχνολογίες του Διαστήματος κατέθεσε τον Αύγουστο στην Ελλάδα η Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας (CAST). Οι Κινέζοι προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρου διαστημικής τεχνολογίας στη χώρα μας, το οποίο θα εμπλακεί στην επεξεργασία και εκμετάλλευση δορυφορικών απεικονίσεων, στο πλαίσιο σινοελληνικής σύμπραξης με άξονα τη δορυφορική επιτήρηση, τα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες και τις εξειδικευμένες τεχνολογίες, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα την περασμένη άνοιξη.

Παράλληλα το Πεκίνο προτείνει την ανάπτυξη, πρωτοτυποποίηση και παραγωγή 20 εκατομμυρίων καινοτόμων τσιπ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε δορυφορικές εφαρμογές και τερματικά επικοινωνιών. Μάλιστα, «κερασάκι» της κινεζικής πρότασης είναι η ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών στην Ελλάδα, που υπόσχονται να «κουμπώσουν» τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης GPS, Galileo και Baidou.

Ετσι, αν όλα αυτά προχωρήσουν, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν αναδυόμενο κόμβο σινοευρωπαϊκής συνεργασίας στο Διάστημα. Σημειωτέον ότι τα μεγέθη της κινεζικής πρότασης εκτιμώνται να φθάσουν σε επενδύσεις ύψους ως και 500 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι το «πακέτο» αφορά καθαρά εμπορικές εφαρμογές και βρίσκεται εκτός του πεδίου της άμυνας και της ασφάλειας.
Η Ελλάδα ανταποκρίνεται θετικά στο κινεζικό αίτημα, καθώς η σύμπλευση των δύο χωρών στο Διάστημα αναμένεται να κομίσει μεγάλα οφέλη για τη διεθνή θέση της χώρας στη σχεδίαση και παραγωγή ημιαγωγών και στην έρευνα και ανάπτυξη στις διαστημικές εφαρμογές, ενώ υπόσχεται θεαματική αναβάθμιση του τεχνολογικού της στάτους.
Το ελληνικό «πακέτο»


Στην κινεζική πρόταση απάντησε η «συμμαχία» που σχημάτισαν η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, η Ελληνική Ενωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών(ΕΒΙΔΙΤΕ) και η ΕλληνικήΕνωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), που εξειδίκευσαν στο Πεκίνο τις δυνατότητες συνεργασίας της χώρας. Το ελληνικό «πακέτο», το οποίο έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης για ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στοχεύει στη σύμπραξη των δύο χωρών και περιλαμβάνει επιχειρήσεις και φορείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής εξέλιξης.
«Το Βήμα της Κυριακής» εξασφάλισε τις προτάσεις που αντάλλαξαν η CAST και η ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, οι Κινέζοι απάντησαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2013 προτείνοντας συνεργασία σε τέσσερις πυλώνες, όπως η δορυφορική επιτήρηση, τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι αισθητές και οι εξειδικευμένες τεχνολογίες του Διαστήματος.
Στη δορυφορική επιτήρηση οι Κινέζοι προτείνουν τεχνική συνεργασία για δορυφορικές εφαρμογές, κοινή ανάπτυξη ανάλυσης δορυφορικών εικόνων, έρευνα και ανάπτυξη πηγών και αναγνώρισης δορυφορικών δεδομένων, περιβαλλοντική έρευνα και δημιουργία εργαστηρίου δορυφορικών εφαρμογών. Επίσης ζητούν επιχειρηματική συνεργασία στα πεδία της αποθήκευσης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων, τη δημιουργία σινοευρωπαϊκού δορυφορικού κέντρου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών εφαρμογών για το Διάστημα με πόρους από την Κίνα, και την κοινή έρευνα και ανάπτυξη λογισμικού υπηρεσιών GIS για πληθώρα τομέων, όπως το περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές, οι σεισμοί κτλ.
Στους ημιαγωγούς οι Κινέζοι προτείνουν την έρευνα, την ανάπτυξη, την πρωτοτυποίηση και την παραγωγή τσιπ πλοήγησης, το οποίο θα συνδέει τα τρία μεγάλα δορυφορικά συστήματα του κόσμου Galileo (EE), GPS (ΗΠΑ) και Beidou (Κίνα). Στόχος είναι να παραχθούν 10 εκατομμύρια τσιπάκια σε δύο χρόνια (ο πρώτος χρόνος αφορά την πρωτοτυποίηση) για δορυφορική χρήση και άλλα 10 εκατομμύρια για χρήση στις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα η CAST ζήτησε από την ελληνική πλευρά να εξειδικεύσει τη συνεργασία στους αισθητήρες, ενώ πρότεινε περαιτέρω συνεργασίες σε εξειδικευμένες τεχνολογίες διαστημικών εφαρμογών.
Στοχευμένες προτάσεις


Εναν μήνα αργότερα η σύμπραξη ΕΒΙΔΙΤΕ – ΕΝΕΒΗ – Corallia απάντησε στο Πεκίνο, συγκεκριμενοποιώντας τις ελληνικές προτάσεις σε πεδία όπου υπάρχει τόσο η τεχνολογία όσο και η τεχνογνωσία από ελληνικής πλευράς και τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα στην κινεζική αεροδιαστημική βιομηχανία. Στο πεδίο των δορυφορικών εφαρμογών η ελληνική πλευρά προτείνει μια σύμπραξη για τη δημιουργία ενός σινοελληνικού κέντρου επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων με φυσική υποδομή. Η σύμπραξη θα έχει ευρεία χρήση σε πεδία όπως η συνεργασία στην παρακολούθηση φυσικών καταστροφών, μέσα από τη σύζευξη τεχνολογιών ανάμεσα στα δύο μέρη που θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών, που θα μπορούν να σώσουν ζωές.
Επίσης προτείνεται η συνεργασία στη δορυφορική εποπτεία των ακτογραμμών, της ποιότητας των υδάτων και των ενάλιων υποδομών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παράλληλα η ελληνική πλευρά εισηγείται τη συνεργασία σε διαστημικές εφαρμογές εξοπλισμού, αλλά και τη συγκρότηση ελληνοκινεζικού εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης δορυφορικών εφαρμογών.
Φιλόδοξες είναι οι ελληνικές προτάσεις σε σχέση με τα προϊόντα ημιαγωγών, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο συστήματα πλοήγησης όσο και τερματικά δορυφορικών επικοινωνιών σε επιχειρηματικό και τεχνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία κοινοπραξίας που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και ως βραχίονας για τη σχεδίαση πλήθους διαστημικών εφαρμογών, μέσα από διετές σχέδιο για την ανάπτυξη ημιαγωγών για το Διάστημα. Αυτή θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τσιπ που θα «κουμπώσει» τα υφιστάμενα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης με στόχο να έχει παραχθεί ως το φθινόπωρο του 2015, σε συνέχεια της κινεζικής πρότασης.

Εμπορική αξιοποίηση
Αισθητήρες και συνδυασμοί προστιθέμενης αξίας

Μεγάλη έκταση δίνει η ελληνική πλευρά στο θέμα των αισθητήρων, τομέα στον οποίο επιχειρήσεις της χώρας μας έχουν εμπλακεί αποτελεσματικά, προμηθεύοντας με προϊόντα μεγάλους «παίκτες» της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Οπως τονίζεται, υπάρχει ευρύ πεδίο εφαρμογών στην αεροναυτιλιακή βιομηχανία, στις ιατρικές εφαρμογές, στη βιομηχανία, στις υποδομές, στην αυτοκίνηση και στη διαχείριση των υδάτων. Ετσι η ελληνική πλευρά συμφωνεί στην ανάπτυξη αισθητήρων διαστημικών εφαρμογών που μπορούν να βρουν ευρύτερο πεδίο εμπορικής αξιοποίησης και προτείνει συμπράξεις σε εξειδικευμένες τεχνολογίες του Διαστήματος.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στο εγχείρημα, η Ελλάδα προτείνει μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών επιλογών, στην οποία θα συμμετάσχουν –αν όλα πάνε καλά –δεκάδες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, και βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν, αποτελεί κορυφαία ευκαιρία να εξαχθούν συνδυαστικές ελληνικές τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύσσονται από έναν πυρήνα επιχειρήσεων που έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα το γεγονός ότι κατέστη εφικτή η συνεννόηση μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων από άλλους κλάδους της οικονομίας προς όφελος της κοινής ελληνικής πρότασης, όπως εξηγούν, αποτελεί θετικό σημάδι που χρήζει μίμησης και από αλλού.
Πλέον η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των Κινέζων, οι οποίοι, όταν το θεωρήσουν σκόπιμο, θα απαντήσουν στις ελληνικές προτάσεις. Πάντως, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, η σινοελληνική συνεργασία στο Διάστημα συνεπάγεται επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν και το μισό δισ. ευρώ, να απασχολήσουν μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης, να ενδυναμώσουν την τεχνολογία στη χώρα και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα διακρίνουν και μια γεωπολιτική διάσταση στο εγχείρημα, καθώς η χώρα μας μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει κόμβο διαστημικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Αλλωστε Βρυξέλλες και Πεκίνο επιδιώκουν τη συνεργασία στο Διάστημα, έχουν κάνει στο παρελθόν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν είναι τυχαίο ότι το Galileo και το Beidou αποτελούν ιδιαίτερα κοντινές δορυφορικές τεχνολογίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ