Τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου ύψους 10,4 δισ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να υιοθετήσουν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να περάσουν στην ψηφιακή εποχή εξαγγέλλει μέσω του «Βήματος της Κυριακής» η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για το Ψηφιακό Θεματολόγιο κυρία Νέιλι Κρους.
Η κυρία Κρους υπεραμύνεται με σκληρή γλώσσα του «τηλεπικοινωνιακού πακέτου» που προσφάτως εισηγήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ότι πλέον δεν υφίσταται κίνδυνος εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε από τη συζήτηση για το αν η λιτότητα είναι καλή ή κακή και υπογραμμίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, τοποθετείται για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, κάνοντας έκκληση να εστιάσουμε και να υποστηρίξουμε τις μελλοντικές πηγές πλούτου της Ευρώπης, όπως είναι το Διαδίκτυο και η ψηφιακή οικονομία.
Νέο εργαλείο


«Πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο υποστήριξης ΜμΕ συνολικής αξίας 10,4 δισ. ευρώ. Αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει ΜμΕ να επεκταθούν με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών» λέει η κυρία Κρους. Τα χρήματα θα επενδυθούν, για παράδειγμα, στην ψηφιακή παρουσία των επιχειρήσεων, στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου και στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών τους, όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι σχέσεις με τους πελάτες.

«Η χρηματοδότηση θα δοθεί μέσω εθνικών και τοπικών ενδιάμεσων, όπως ιδιωτικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το νέο εργαλείο είναι πλήρως στοχευμένο για να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση, την οποία αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ καθημερινά»
σημειώνει η επίτροπος.
Παράλληλα, εξαγγέλλει την έναρξη του προγράμματος «Horizon 2020» τον Ιανουάριο του 2014 για τη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας, που θα δώσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των startups μέσω ενός ειδικού μηχανισμού για μικρομεσαίους.
Σύμφωνα με την κυρία Κρους, θα προσφέρει κεφάλαια σε ΜμΕ προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας, δηλαδή τη μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του προϊόντος, την πρωτοτυποποίηση και την εμπορευματοποίησή του.

«Ωστόσο η διάθεση για χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή»
τονίζει. «Ολόκληρο το επιχειρηματικό οικοσύστημα πρέπει να δουλέψει. Αυτό περιλαμβάνει τα χρηματοοικονομικά, όπως επίσης και το ρυθμιστικό πλαίσιο, τα κίνητρα (οι φόροι, για παράδειγμα), μια ολόκληρη επιχειρηματική κουλτούρα» συμπληρώνει.
Η επίτροπος αναγνωρίζει ότι η πρόσβαση σε κεφάλαια στη χώρα μας μπορεί όντως να είναι δύσκολη, διότι ενδέχεται οι τοπικοί «παίκτες» να μην εμπλέκονται στην υπόθεση με τον κατάλληλο τρόπο ή και να μην υπάρχουν αρκετά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capital). «Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει αρκετά φιλική νομοθέτηση για το Venture Capital ή και startups που να πείθουν ότι αξίζουν αυτή τη χρηματοδότηση» λέει η κυρία Κρους.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να εισαγάγουν μέτρα για να ενθαρρύνουν την καινοτομία. Για παράδειγμα, με διαγωνισμούς για την προμήθεια καινοτόμων λύσεων, λειτουργώντας ως ο πρώτος πελάτης ή κάνοντας εύκολο σε ΜμΕ να εισέλθουν σε διαδικασίες προμηθειών της δημόσιας διοίκησης»
προσθέτει.
«Πακέτο» κατά χρεώσεων


Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντά μέσω του «Βήματος» στην κριτική που δέχθηκε το «τηλεπικοινωνιακό πακέτο» που παρουσίασε προσφάτως στην Κομισιόν, από τις διεθνείς θεσμικές ενώσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

«Πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου τομέα τηλεπικοινωνιών που υποστηρίζει μια ψηφιακή Ευρώπη και μια ισχυρή οικονομία»
σημειώνει. Φυσικά, αναγνωρίζει, για ορισμένους υπάρχουν στοιχεία που αρέσουν και άλλα που δεν αρέσουν.

«Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες δεν θέλουν να απαλλαγούμε από τις χρεώσεις του roaming μέσα στην Ευρώπη. Είμαι όμως απολύτως σαφής ότι αυτές πρέπει να καταργηθούν. Είναι ερεθιστικές για τους πολίτες και δεν είναι βιώσιμες μέσα σε μια αληθινή ενιαία αγορά. Είναι ώρα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να εστιάσουν στις ευκαιρίες του μέλλοντος –και όχι στις κλοπές του παρελθόντος»
δηλώνει η κυρία Κρους.
Στο ερώτημα αν η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία θα φέρει λιγότερη λιτότητα για την Ευρώπη η κυρία Κρους σημειώνει ότι το δίλημμα βρίσκεται αλλού. «Πρέπει να φύγουμε από τη διαμάχη «καλή λιτότητα – κακή λιτότητα».

Σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αναμορφώσουμε τις οικονομίες μας για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και να υποστηρίξουμε τις αυριανές πηγές ανάπτυξης»
σημειώνει.
Για τον ευρωσκεπτικισμό
Καινοτομία εναντίον… Χρυσής Αυγής
Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για την άποψη ότι η λιτότητα θέτει την ευρωπαϊκή ιδέα σε κίνδυνο, η επίτροπος αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία υποφέρει λόγω «της κρίσης που προήλθε από τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα». «Φυσικά και ανησυχώ για την άνοδο των ακραίων κομμάτων» λέει και υπογραμμίζει ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει καμία σχέση με αυτά. «Είναι ώρα όμως να φτιάξουμε τις οικονομίες μας και να δημιουργήσουμε τις δουλειές τού αύριο. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι να εστιάσουμε και να υποστηρίξουμε τις αυριανές πηγές ανάπτυξης, όπως το Διαδίκτυο και την ψηφιακή οικονομία, έναν τομέα που αποκτά τεράστια μεγέθη, παρά την κρίση, και προσφέρει νέες καινοτομίες και ελπίδα κάθε μέρα» σημειώνει η κυρία Κρους.
Η κυρία Κρους είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2012 ότι η ευρωζώνη μπορεί να συνεχίσει χωρίς την Ελλάδα. Σήμερα; «Δεν επιθυμώ μια κατάσταση όπου κάποια χώρα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη –κανείς δεν θέλει. Και είμαι πολύ ανακουφισμένη που βλέπω αυτό να μη συμβαίνει. Αυτό γίνεται χάρη στην αποφασιστική δράση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων και των πολιτών της Ευρώπης» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ