Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Θεσσαλονίκη βρέθηκε με τριπλάσιο πληθυσμό, λόγω της έλευσης των προσφύγων. Η πλέον ισχυρή έκφραση του προσφυγικού στοιχείου ήταν η ίδρυση του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπόλεως, γνωστότερου ως ΠΑΟΚ, ανεπίσημα το 1925, όταν και συμμετείχε στο πρώτο τοπικό πρωτάθλημα, και επισήμως το 1926. Οι περισσότεροι αθλητές πήγαιναν στο γήπεδο πεζή γιατί δεν είχαν τις λίγες δεκάρες για να πάρουν το τραμ. Το «τρόπαιο» των νικητών ήταν μια πορτοκαλάδα – συχνά ένα μπουκάλι για κάθε δύο παίκτες.

Σήμερα ο ΠΑΟΚ αποτελεί την αγαπημένη ομάδα των περισσότερων Βορειολλαδιτών, μια ιδιότυπη κουλτούρα που συνδέει χιλιάδες ανθρώπους και το προσφιλέστερο θέμα συζήτησης σε Μακεδονία και Θράκη. Αλλωστε η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι κατανοητή απ’ όλους και το άθλημα προσφέρεται για υποσχέσεις και άγρα ψήφων –κάποτε ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος είχε κάνει σαρδάμ μιλώντας για «τον λαό του ΠΑΟΚ» αντί για «τον λαό του ΠαΣοΚ».

Γύρω από τον «πλανήτη» ΠΑΟΚ στροβιλίζεται ο «κομήτης» που λέγεται Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας παρέδωσε την Πέμπτη σε πολιτικούς της Βόρειας Ελλάδας μαθήματα πολιτικής, οικονομίας και κοινωνιολογίας, παρουσιάζοντας το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ομάδα, το οποίο δεν είναι απλά ένα business plan, αλλά ένα μανιφέστο «εξάπλωσης» της «ιδέας» του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αποπληρωμή οφειλών
Τελεί όμως υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα δεχθεί την πρότασή του να πληρώσει άμεσα τις οφειλές της ομάδας, ύψους 11 εκατ. ευρώ, με «σβήσιμο» προστίμων και προσαυξήσεων, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε κινδυνεύει και το επενδυτικό πρόγραμμα, προειδοποίησε ο κ. Σαββίδης, ζητώντας την ενεργή υποστήριξη των πολιτικών. Παράλληλα, προσπαθεί να εισέλθει στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ βολιδοσκοπεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, πρωτίστως στον τουρισμό.
Ελάχιστοι μπορούν να μαντέψουν το νήμα που συνδέει τον τραγουδιστή κ. Λευτέρη Πανταζή, τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Γιάννη Μυλόπουλο και τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. Και οι τρεις ήταν παρόντες στην παρουσίαση που έκανε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο «Μακεδονία Παλάς», το οποίο τελεί υπό τη δική του μίσθωση και σχεδιάστηκε από το γραφείο του αείμνηστου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη.
Και δεν ήταν οι μόνοι που έδωσαν το «παρών». Δύο αντιπρόεδροι της Βουλής, ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας (ΠαΣοΚ, Χαλκιδικής) και η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ, Σερρών), ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές κκ. Ευθύμης Καρανάσιος (ΝΔ, Χαλκιδικής), Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠαΣοΚ, Κοζάνης), Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ, Πιερίας), Αλέξανδρος Κοντός (ΝΔ, Ξάνθης), οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισμού κκ. Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ, Θεσσαλονίκης) και Γιώργος Ορφανός (ΝΔ, Θεσσαλονίκης) και οι κυρίες Θεοδώρα Τζάκρη (ΠαΣοΚ, Πέλλας), Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ, Β’ Θεσσαλονίκης) και Χρυσούλα Γιαταγάνα (ΑΝΕΛ, Θεσσαλονίκης) βρίσκονταν ενώπιον του πόντιουμ, από το οποίο μιλούσε στα ρωσικά ο κ. Σαββίδης. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης («εμένα με προσκάλεσε ο φίλος μου ο Θοδωρής Ζαγοράκης» είπε), ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης («εγώ είμαι αρειανός, ο μπαμπάς μου ήταν Ηρακλής και τα εγγόνια όλα Θύρα 4» σημείωσε), ο όχι τόσο συμπαθής στον δήμαρχο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων κ. Στράτος Σιμόπουλος («εγώ έχω μαύρο αίμα στις φλέβες μου» έλεγε), ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Αμυνας κ. Φράγκος Φραγκούλης, η στενή συνεργάτις του κ. Σαββίδη και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ κυρία Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ κ. Νίκος Παπαδάκης –ο κ. Σαββίδης είχε ενδιαφερθεί για την ΕΥΑΘ –και άλλοι πολίτες.
Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΚ μίλησε για «120 βουλευτές απ’ όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας», δημάρχους, εκπροσώπους «φορέων, θεσμών, μεγάλων οργανισμών, παραγωγικών δυνάμεων», πρυτάνεις «Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και δεκάδες εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Εμπειρος πολιτικός παρατηρούσε έξω από την αίθουσα ότι επρόκειτο για μια «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» σε μια εν δυνάμει «πολιτική» συμπαράταξη με άξονα τον ΠΑΟΚ και το επενδυτικό του πρόγραμμα και σχολίαζε ότι ο ομογενής επιχειρηματίας «έβαλε γυαλιά» στους βουλευτές, μιλώντας για την ανάγκη να είναι η ομάδα αυτοχρηματοδοτούμενη, οικονομικά ανταγωνιστική και διεθνοποιημένη.
Το πρότζεκτ έχει οκταετή ορίζοντα και προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Το πρώτο σκέλος αφορά την περίοδο ως το 2018, όταν και θα επενδυθούν 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 25 εκατ. ευρώ για ένα νέο, σύγχρονο προπονητικό κέντρο, 15 εκατ. ευρώ για έργα αθλητικής ανάπτυξης και 40 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του γηπέδου της Τούμπας. Ειδικά για το γήπεδο θα επιχειρηθεί αρχιτεκτονική παρέμβαση στο σώμα του γηπέδου, που θα περιλαμβάνει ολική ανακαίνιση, επεμβάσεις και αλλαγές και τη δημιουργία μεταλλικού κελύφους και στεγάστρου, κατά το παράδειγμα του Σαντιάγο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια μεγάλη επένδυση στη Θέρμη για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης.
«Η κρίση είναι σαν τη σκουριά»


Ο κ. Σαββίδης μίλησε για την κρίση, η οποία «σαν σκουριά τρώει τη σταθερότητα του λαού», ο οποίος με τη σειρά του «χάνει την πίστη στην επόμενη ημέρα», αφού «δεν μπορεί να υλοποιήσει το συνταγματικό του δικαίωμα στην εργασία» και δημιουργεί «κοινωνική ένταση» στους νέους. Η ανάπτυξη του ΠΑΟΚ συνδέεται και με «το μέλλον του λαού» είπε, το «ανοσοποιητικό σύστημα» του οποίου έχει διαλυθεί. «Η κοινωνία είναι καταδικασμένη αν δεν καλλιεργεί υγιείς, ευγενικούς ανθρώπους με πατριωτικές διαθέσεις» τόνισε και αναγνώρισε τον ρόλο του ΠΑΟΚ σε αυτή τη διαδικασία, αφού ο αθλητισμός «εξασφαλίζει την υγεία και τη συναισθηματική σταθερότητα», ενώ παρατήρησε ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ αποτελούν «πραγματικό στρατό και υπερασπιστή των συμφερόντων του ελληνικού λαού». Ετσι, στη στρατηγική ανάπτυξης περιλαμβάνεται η δημιουργία δικτύων ακαδημιών του ΠΑΟΚ αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στην υπόλοιπη χώρα και στην Κύπρο και έπειτα στη Διασπορά.

«Είμαι σκληρός Πόντιος»
είπε την Πέμπτη στα ελληνικά ο κ. Σαββίδης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Προ μηνών ήταν παρών στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΑΘ, όμως έμεινε εκτός διαγωνισμού. Επίσης, ελέγχει την εταιρεία Agrokom, η οποία σε κοινοπραξία με τη Novaport κατέβηκε στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων, όμως αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας. Στον κ. Σαββίδη οδεύει και το «Ξενία» στο Παλιούρι Χαλκιδικής, ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την έκταση του Αϊ-Γιάννη στη Σιθωνία. Παράλληλα, εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και το αρχοντικό του πολιτικού Νικόλαου Ζαρντινίδη (1917-2001) στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, έχει ενεργή πορεία στα θρησκευτικά πράγματα, μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο είχε πρωτοστατήσει εκ παραλλήλου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Ωστόσο, άμα τη τελέσει της ιστορικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ετέθη ζήτημα «πρωτείων» μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του κ. Σαββίδη, που αντανακλούσε την παραδοσιακή αντίθεση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας. Μια χαμηλής έντασης αντίθεση μπορεί να διακριθεί και με τον πόντιο εφοπλιστή κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος είναι μέτοχος του ΟΠΑΠ. Ο κ. Σαββίδης, αναφερόμενος στην πρότασή του προς το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι δεν θέλει ο ΠΑΟΚ να ακολουθήσει την πρακτική της διαγραφής των οφειλών με την «παραδοσιακή οδό», δηλαδή να υποβαθμιστεί στη Γ’ Εθνική, να χάσει χρόνο και να «σβηστούν» τα χρέη, υπονοώντας σαφέστατα την ΑΕΚ του κ. Μελισσανίδη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ