«Η βόμβα στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού είναι για μας ένα μεγάλο μυστήριο. Μάλλον ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός ήταν σε πλαστικό κουτί, που σχεδόν εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά και από το νερό, που έριξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί στην περιοχή είχαν χυθεί λάδια και καύσιμα».

Το ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε στο «Βήμα», υπενθυμίζει ότι παρόμοιες συσκευασίες χρησιμοποιούσε παλιότερα η «17 Νοέμβρη», ο ΕΛΑ, αλλά και ο «Επαναστατικός Αγώνας» του άφαντου Νίκου Μαζιώτη.
Οπως εξηγεί, «από πρώτη ματιά η βόμβα δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν της έκρηξης στο Mall, όπου χρησιμοποιήθηκε χύτρα ταχύτητας, αλλά ούτε και με την έκρηξη προ διμήνου στην κατοικία του εφοπλιστή στην Ακρόπολη, όπου ο μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε σακίδιο πλάτης».
Τους αξιωματικούς προβληματίζει ακόμη ότι «βόμβες σε αυτοκίνητα «στόχων» δεν είχαν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ συνήθως ήταν τακτική που ακολουθούσαν άνθρωποι της νύκτας για πράξεις αντεκδίκησης». Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, «δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο, πρόκειται για ενέργεια αντάρτικου πόλης. Συνεκτιμούμε παραταύτα και την ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που μιλούν για εντολή που μπορεί να δόθηκε μέσα από τις φυλακές. Εξετάζουμε πολλά ενδεχόμενα, όπως και την εμφάνιση μίας νέας ένοπλης οργάνωσης».
Ζελατοδυναμίτιδα
Η έκρηξη της βόμβας, που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή, στη διασταύρωση των οδών Διομήδους 3 και Αγίας Βαρβάρας στη Δάφνη. Είχαν προηγηθεί, είκοσι λεπτά νωρίτερα, δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΑΝΤ-1 και «Ζούγκλα». Τα ευρήματα στον τόπο της έκρηξης είναι ελάχιστα, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεχωρίσουν ποια από τα διαλυμένα καλώδια ή εξαρτήματα που είναι σκορπισμένα σχετίζονται με τον ωρολογιακό μηχανισμό ή με τμήματα της διαλυμένης μηχανής του αυτοκινήτου. Εκτιμάται, πάντως, ότι ο ωρολογιακός μηχανισμός είχε εκρηκτικό ταχείας εκτόνωσης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα.
Η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού δεν φρουρείτο από την ΕΛΑΣ. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν ότι παρότι κρατούμενοι αντεξουσιαστές και ποινικοί είχαν αναφερθεί πολλές φορές στις συνθήκες κράτησής τους σε σωφρονιστικά καταστήματα δεν είχαν εκφράσει καμιά απειλή ή παράπονο για ενέργειες της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί η εκτίμηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, στην σχετική ανακοίνωσή της, ότι «αν το χτύπημα αυτό δεν ήταν συμβολικό, τότε εκτός από τους σαφώς εξωγενείς φυσικούς αυτουργούς του, θα πρέπει να μιλήσουμε και για το ενδεχόμενο και άλλων ηθικών αυτουργών «εσωτερικά»»!
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν και την υπόθεση του Μαρτίου του 2011, όταν είχε σταλεί στις φυλακές Κορυδαλλού δέμα-βόμβα, το οποίο εξουδετερώθηκε. Την ευθύνη για την αποστολή του δέματος είχε αναλάβει η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI)». Μέσα στο δέμα υπήρχε και προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης, στην οποία οι αποστολείς ανέφεραν ότι η ενέργειά τους αυτή αποτελεί ένδειξη συμπαράστασης προς τα φυλακισμένα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Σενάρια τρομοκρατίας
Εκείνο το δέμα είχε αποσταλεί από την Ιταλία. Ως αποστολέα έφερε τα στοιχεία «EUROFOR, VIA ARETINA 354, 50136, FIRENZE, ITALIA». Ένα ιδιότυπο ελληνικό παράρτημα της FAI έχει αναλάβει την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», στον Ασπρόπυργο, αλλά και σε εταιρεία κούριερ, στο Παγκράτι. Όμως στις επιθέσεις αυτές χρησιμοποίησαν μασούρια με δυναμίτιδα και φυτίλι.
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για το χτύπημα στη Δάφνη είναι να πρόκειται για έργο ενός νέου «πυρήνα» της «Συνωμοσίας», αν και ο τρόπος συσκευασίας της βόμβας και η τοποθέτησή της στο ΙΧ, μειώνει για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ τις σχετικές πιθανότητες. Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής της οργάνωσης «Επαναστατική Ανατροπή», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις 27 Μαρτίου 2013 στην κατοικία εφοπλιστή, στην οδό Ροβέρτου Γκάλι, στην Ακρόπολη.
Τότε η προκήρυξη της οργάνωσης, αντί της εφημερίδας που ειδοποιήθηκε για την παραλαβή της, κατέληξε από ένα λάθος απευθείας στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν την περίπτωση αυτό το «κενό», να επιχειρείται σήμερα να καλυφθεί από τους τρομοκράτες με μια νέα προκήρυξη με αφορμή την επίθεση της Δάφνης.
Σχέσεις και αναλογίες
Η «Επαναστατική Ανατροπή» θεωρείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι είχε άμεση σχέση με την οργάνωση «6η Δεκέμβρη». Η συγκεκριμένη οργάνωση χρησιμοποιούσε ως ονομασία της την ημερομηνία δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Έχει χτυπήσει με βόμβα τη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15 Ιανουαρίου 2010, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2008 είχε ταχυδρομήσει σφαίρες σε έναν δικηγόρο και έναν δημοσιογράφο. Ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της που απέστειλε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» την ευθύνη για τη βόμβα που τοποθετήθηκε, αλλά δεν εξερράγη, στην Εφορία του Νέου Κόσμου στις 23 Μαρτίου 2011. Η βόμβα αυτή είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κουτί.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται και σε ορισμένα σημεία της δράσης του «Επαναστατικού Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος επίσης προχωρούσε σε παγιδεύσεις αυτοκινήτων με εκρηκτικά – τα οποία πυροδοτούνταν συνήθως με τηλεκοντρόλ. Και αυτή η οργάνωση προχωρούσε (σσ. όπως ορισμένες φορές και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς») σε τηλεφωνικές προειδοποιήσεις και μάλιστα μόλις λίγη ώρα πριν από την έκρηξη.
Τέλος, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμιζαν ότι βόμβες σε αυτοκίνητα είχαν τοποθετηθεί από μέλη της μαφίας της Ηλιούπολης, αλλά και με στόχο – το 2009 – δύο ιδιώτες στην Βούλα και στο Νέο Ηράκλειο Το θύμα της βομβιστικής επίθεσης στην Βούλα απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα λόγω των τραυμάτων του. Ωστόσο τότε τους ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς ενεργοποιούσε το «γύρισμα» της μίζας στα ΙΧ από τους ανυποψίαστους οδηγούς.