Πρόσκληση για την Κυριακή 26 Μαΐου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στην 3η μαρίνα Γλυφάδας απευθύνει η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «Αρχέλων», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας –γιορτάζεται στις 23 Μαΐου.
Ετσι από τις 11.00 έως και τις 14.00 της Κυριακής όσοι παρευρεθούν στο κέντρο διάσωσης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οργανωμένες ξεναγήσεις στις δεξαμενές όπου περιθάλπονται οι τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, να κατασκευάσουν από μακέτα μια παραλία ωοτοκίας μαζί με τους σπουδαστές από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΙΕΚ Κορυδαλλού, αλλά και χειροποίητα κοσμήματα με θέμα -τι άλλο;- τη θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις του προγράμματος «Turtle Club» των μαθητών από το American Community School. Όπως αναφέρει στο «Βήμα» η υπεύθυνη επικοινωνίας του «Αρχέλων» κυρία Ελλη Ταραμπέ, «οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Εκτός από τις εργασίες που εκπονούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς βοηθούν εθελοντικά και στην περίθαλψη των χελωνών».
13 χρόνια Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας
Εφέτος συμπληρώνονται 13 χρόνια από την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας, όπως έχει ορισθεί η 23η Μαΐου από περιβαλλοντική οργάνωση των ΗΠΑ. Πρόκειται για ημέρα ευαισθητοποίησης απέναντι στις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών.
Στην χώρα μας το είδος της θαλάσσιας χελώνας που κολυμπά στα ελληνικά νερά είναι το πασίγνωστο της Caretta-Caretta. Συχνά σε παραλίες της Ζακύνθου, της Κρήτης, της Καλαμάτας κ.α. κολυμβητές παρατηρούν ειδικές διαγραμμίσεις και προστατευτικά πλέγματα για την προστασία των αβγών. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες και συνάμα εθελοντές του «Αρχέλων» επισκέπτονται τις λεγόμενες «παραλίες ωοτοκίας» ώστε τα μικρά χελωνάκι να βρουν τον δρόμο για το φυσικό τους περιβάλλον.
Περίπου 500 χελώνες βρίσκονται νεκρές ή τραυματισμένες
Κάποια όμως δεν είναι τόσο τυχερά με αποτέλεσμα οι εθελοντές της οργάνωσης να βρίσκουν κάθε χρόνο 450-500 νεκρές ή τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες. «Δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ενθαρρυντικά» δηλώνει η κυρία Ταραμπέ. «Παρατηρούμε πως κάθε χρόνο ο αριθμός των χελωνών συνεχώς αυξάνεται».
Η πλειονότητά τους ανασύρεται κοντά στις παραλίες ωοτοκίας ή ακόμα και στον χώρο όπου απελευθερώνονται, μετά την περίθαλψη που δέχονται. «Ανασύρουμε αρκετές χελώνες από την περιοχή του Σουνίου, όπου γίνεται και η απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον» εξηγεί η κυρία Ταραμπέ και συμπληρώνει: «Είτε τελικά οι χελώνες δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν είτε πέφτουν ξανά θύματα».
Σύμφωνα και με τους διασώστες της οργάνωσης, οι κύριες περιπτώσεις τραυματισμένων χελωνών είναι η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, οι συγκρούσεις με σκάφη αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους, η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλιών ωοτοκίας, η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας αλλά και όλες οι περιβαλλοντικές μεταβολές που επηρεάζουν την ομαλή διαβίωσή τους.
Σκοπός της οργάνωσης είναι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία των «απειλούμενων χαρισματικών πλασμάτων της θάλασσας».