Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για παύση των χωματουργικών εργασιών, της εκσκαφής και της κοπής καλαμιώνα στη λίμνη Παμβώτιδα τελικά έπιασαν τόπο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να ζητήσει από τον Δήμο Ιωαννιτών τη διακοπή των εργασιών για την κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας καθώς εκτελούνται χωρίς τεχνική μελέτη, απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
«Το υπ. αρ. πρ. 6537/280/11.02.2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιβεβαιώνει το βάσιμο της καταγγελίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και καταρρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου περί μη απαίτησης αδειοδότησης», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σακκάς.
Οι χωματουργικές εργασίες είχαν ξεκινήσει από τον δήμο με στόχο τη δημιουργία πίστας θαλάσσιου σκι για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Θαλάσσιου Σκι Ανδρών – Γυναικών, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά από τον δήμο να αποκαταστήσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τις χωματουργικές εργασίες ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος υποβάθμισης του καλαμιώνα.