Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στο θέμα των αγροτικών «μπλόκων», κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι αγρότες εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής παρά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Παράλληλα, σημειώνεται ότι σταδιακά τα «μπλόκα» ενισχύονται καθώς η προσέλευση των αγροτών σε αυτά αυξάνεται.

Παρ’ όλα αυτά κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται στην κίνηση των οχημάτων.

Οι αγρότες εκφράζουν την προθυμία τους να δώσουν πίστωση χρόνου για την επίλυση των προβλημάτων τους, ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο έως ότου δουν ουσιαστικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ. Αγρότες από τη Βοιωτία ετοιμάζουν την Πέμπτη, κάθοδο στην Εθνική Οδό, στο ύψος του Κάστρου, ενώ ήδη κινούνται τρακτέρ από την Πελοπόννησο.

Σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» της Βόρειας Ελλάδας:

– Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης επιχείρησαν να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στην Εγνατία οδό, κάτι που δεν κατάφεραν, αφού οχήματα της αστυνομίας μπλόκαραν τον δρόμο. Μετά τις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να γίνει σύσκεψη στον Πλατύκαμπο.

– Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και σε συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων.

Το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία και όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, την Πέμπτη θα διανεμηθεί στους διερχόμενους κομπόστα και φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, έτσι ώστε «να μάθει ο κόσμος ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια».

– Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε πλατείες και σε κομβικά σημεία της περιοχής και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με το που θα δοθεί το σήμα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους Όργανο.

Ενισχύουν τις δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν στήσει με τα τρακτέρ τους, σε κεντρικές πλατείες των χωριών και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών και οι σερραίοι αγρότες. Μπλόκα υπάρχουν στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης – Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών Καβάλας.

Το απόγευμα όλοι μαζί πρόκειται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους.

– Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας την Τετάρτη σε αγρότες στο μπλόκο της Λάρισας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει μέτρα καταστολής κατά της αγροτιάς.

Ακόμη, πρόσκληση προς τους αγρότες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Θεσσαλούς αγρότες να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σημειώνοντας την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ η συνολική επιβάρυνση των αγροτών τόσο από τα μέτρα του μνημονίου όσο και από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο «θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι σχεδόν το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έλαβαν.

Μιλώντας στονΒήμα 99,5 την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρης, τόνισε ότι επίκειται λύση στο πρόβλημα του πετρελαίου, καθώς, όπως είπε, έχουν βρεθεί τα χρήματα. «Θα τους δώσουμε 80 εκατ.ευρώ τώρα και άλλα 80 εκατ.ευρώ τον Σεπτέμβριο. Είναι θέμα ημερών να τους δοθούν τα χρήματα» είπε.

Για τους ροδακινοπαραγωγούς είπε ότι αναμένονται να έρθουν κάποια χρήματα και τόνισε ότι έχει πει στους ίδιους ότι θα βρεθεί μαζί τους στο κόμβο της Κουλούρας εάν μείνουν για μήνες απλήρωτοι.